Тева купи Актавис

Тева купи Актавис | StandartNews.com

Фармацевтичната компания Тева днес обяви, че е подписала споразумение с "Алерган" за придобиване на генеричното й подразделение ("Атавис"). Сделката е на стойност 40.5 млрд. долара, като "Алерган" ще получи 33.75 млрд. долара кеш и дялове от Тева на стойност 6.75 млрд. долара. Окончателно сделката ще бъде финализирана през първата четвърт на 2016 г.

На практика споразумението е факт само отпреди час, то затвърждава водещата позиция на Тева като генерична компания в света и в България, коментира Николай Хаджидончев, мениджър за България на Тева. Той допълни, че тепърва ще се изгражда план за интеграция на двете компании в световен мащаб и у нас. В България се очаква двата завода на "Актавис", които имат водеща позиция в ЕС, да се развиват още. Засега не можем да коментираме, тъй като нямаме официална информация, казаха от българското подразделение на "Алерган" ("Актавис").

Сделката е изключително важна за България, тъй като "Актавис" притежава производствени мощности и логистични звена, които се намират на наша територия. В България от 2000 г. "Актавис" притежава два завода в Дупница и Троян. Те съществуват у нас от 50 години, като преди това бяха познати като Балканфарма. В тях се произвеждат лекарства под формата на таблети и капсули, кремове, сиропи и др. Най-добре са представени медикаментите за сърдечно-съдовата система, аналгетиците и лекарствата за централната нервна система. Eдва около 5% от продукцията на заводите се реализира на българския пазар. Останалата част е предназначена за чужди пазари най-вече в Западна Европа., а през последните години и за САЩ, Нова Зеландия, Бразилия и Канада. През миналата година заводът в Дупница беше оценен от FDA с много висока оценка. Актавис е един от най-големите работодатели в България. В компанията работят около 2000 служители, като около 400 от тях са заети в "Актавис" ЕАД, а останалите в двата завода на компанията в Дупница и Троян.

От своя страна Тева е най-голямата генерична компания в света. Тя произвежда 64 млрд. капсули всяка година, има 43 хиляди работници и представителства в 60 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай