Опашка заради 216 млн. лв.

Опашка заради 216 млн. лв. | StandartNews.com

Вижте пълните бюджети на всички болници за 2014 г. и за 2015 г.

Лимитите на болниците напълниха листите с чакащи за 4 месеца напред

Дълги опашки пред болниците започнаха да се извиват заради лимитите на финансите им, които наложиха здравните власти. С 216 млн. лева са по-малко парите на клиниките в сравнение с реалните им приходи през миналата година от НЗОК. Общо 1,9 млрд. лв. са усвоили болниците през 2014 г. от здравната каса, включително и за онколекарства. За тази година разпределеният им бюджет е 1,68 млрд. лв. За първи път обаче болниците няма да имат право да приемат и лекуват повече пациенти, отколкото им позволяват финансовите лимити. Досега редът беше друг - клиниките приемаха всички болни, а държавата намираше пари и актуализираше бюджета на касата.

Орязването на парите е пропорционално на бюджета на болниците - така излиза, че колкото повече хора търсят една клиника, толкова по-голям проблем ще имат да се вредят за лечение. Заради промяната вече започнаха да се образуват и опашки пред най-добрите от тях. Както вече "Стандарт" писа, пациенти се записват за операции дори за след 4 месеца. Единствената им алтернатива за по-бързо лечение е да потърсят друга болница, в която може би няма толкова добро качество или да си платят.

Ограничения има дори за пациентите на диализа и онкоболните, които няма как да чакат за лечението си. Всяко забавяне при тях е фатално. Парите за онколекарствата обаче са намалени от 220 млн. лв. на 175 млн. лв. В резерва на касата има останали малко над 100 млн., които биха могли да се разпределят допълнително, но не е ясно за къде по-напред. Според лекарите финансовите рестрикции няма да спестят пари на НЗОК, а само ще затруднят лечението на хората. Причината е, че болниците или пациентите могат да съдят касата и тя ще трябва да им върне парите, защото по закон е длъжна да плаща за лечението на всеки осигурен човек. Така въпросът какъв е смисълът на промените остава открит.

Колко орязани са парите* (млн. лв.) на 15-те най-големи болници

Болница 2015 г.   2014 г.
 1. "Св. Георги"-Пловдив  79.77  88.4
 2. "Св. Марина" Варна  55.5  62.3
 3. "Пирогов"  47.3  53
 4. "Токуда"-София  47.5  53
 5. ВМА-София  30.3  34
 6. "Св. Анна"-София  30.2  33.4
 7."Д-р Г. Странски"-Плевен  29  32.3
 8. НКБ-София  29.7  33.4
 9. "Св. Екатерина"-София  26.9  31.1
 10. "Александровска"  25.2  28.3
 11. МБАЛ-Пловдив  25.1  28.2
 12. "Софиямед"-София  25  27.6
 13. МБАЛ-Бургас  20.9  23.5
 14. Каспела-Пловдив  20  22.2
 15. МБАЛ-Русе  20  22.8

Източник: НЗОК

*Данните включват средствата за дейност и медицински изделия без онколекарства от януари до декември. 

Пълното разпределение по касовото изпълнение на дейността, заедно с медицинските изделия и онколекарствата на болниците през 2014 г. и планираното за 2015 г. можете да видите във файловете към ТОЗИ ТЕКСТ.

 

УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ

Тревожа се за онколекарствата

Валентин Игнатов, УМБАЛ "Св. Марина", председател на Асоциацията на университетските болници

Бюджетът на нашата болница е 95% oт миналогодишния. Към момента нямаме листа на чакащите, но след известно време сигурно ще се появи за планови състояния. Причината е, че лимитите за следващите месеци ще бъдат по-малки в сравнение със средствата, които имахме за първите 3 месеца, в които дейността ни се плаща на 100% от НЗОК. Това, което наистина ме притеснява е, че средствата за онколекарства тази година са доста по-малко в сравнение с миналата. А за онкологично лечение няма как да има листи на чакащите.

Орязаха ни 20% от парите

Д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Бюджетът на болницата за тази година е силно редуциран - през миналата година имахме 18,1 млн. лв. приходи по НЗОК, а за тази са предвидени 16,8. В същото време болницата има и 3 нови дейности, с които бяхме планирали приходи през 2015 г. за близо 22 млн. лв. Тоест намалението ни спрямо 2014 г. е доста голямо - около 20%. Заради финансовите ограничения в болницата вече има значително увеличени листи на чакащите. Най-големи са в клиниката по гастроентерология - записването е за юли. Не мисля, че лимитите са някакво решение и ще имат положителен финансов ефект за НЗОК. Само за един ден и само в една от клиниките, трима пациенти избраха да не чакат, а да си платят лечението. Те са здравноосигурени лица и след това най-вероятно ще съдят касата. И до момента на нито една от болниците не е заплатена надлимитната дейност за декември и януари, както и цялата за февруари. Да не говорим, че въпреки че месец март е почти изтекъл, все още нямаме лимити за него. С една дума, на фона на пълното бездействие на ръководството на БЛС, подигравките и унижението с медиците от страна на НЗОК продължава.

А с диализата какво правим?

Доц. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ "Александровска"

Нашият бюджет е 92% от миналогодишния. За да се справим, ще трябва да има пренасочване на средства от едни звена към други. Няма как например да оставим хората на диализа без помощ, там ще има компенсация от други места или загубите ще са за сметка на болницата. От тази седмица при нас се записва и за планово лечение в клиниките по гастроентерология, пневмология, кардиология, неврология, нефрология. Няма как да сложим листи на чакащи обаче за спешни звена като диализа, педиатрия, ПЕТ-скенера, хематологията. Ще наблюдаваме какво ще се случи в следващите месеци. Но обмисляме и мерки дали пациентите могат да ни упълномощят да съдим НЗОК, за да си вземем парите за лечението им.

ОБЛАСТНИТЕ

Ще лекуваме до 20-то число

Д-р Тодор Черкезов, директор на областната болница в Кърджали "Ат. Дафовски"

Бюджетът на нашата болница е в рамките на 93% от този през 2014 г. Лимитите будят безпокойство, защото в региона няма много болници и населението разчита най-вече на голямата областна. Очаквам, че ще имаме трудности, досега не сме имали листи на чакащите, но сега ще се наложи да въведем. Това означава, че много хора ще търсят помощ другаде, но там също ще се натъкнат на листи на чакащите и ще се въртят в кръг. Освен това хората не са свикнали да чакат и това ще породи напрежение между тях и лекарите. На практика ще стане така, че който трябва да се лекува, ще трябва да го прави до към 20-то число на месеца, след това ще са свършили парите. Притеснявам се и какво ще се случи през последния месец на годината, когато няма да има средства, които да се пренасочват, за да се вържaт бюджетите на болниците.

ОБЩИНСКИТЕ

Може да ни фалират

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на МБАЛ-Чирпан

Бюджетът на нашата болница е около 91-92% от миналогодишните ни приходи. Най-голям е проблемът с диализата, където средствата са по-малко и не стигат за всички пациенти. Хората обаче не могат да се отлагат, защото тази дейност е жизнено необходима за тях. Искрено се надяваме, че методиката ще бъде преразгледана. Ако това не се случи в рамките на следващите седмици, ще я атакуваме в съда. Трябва да е ясно, че без промени, загубите от лимитите остават за сметка на болниците и водят до по-бързите им фалити.

ЧАСТНИТЕ

Погазва се конституцията

Д-р Явор Дренски, директор на "Токуда", председател на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ)

Бюджетът ни за тази година е 92,5% от дейността ни за 2014. Но предвид развитието ни това означава реални 91%. Нашето верую от самото начало на въвеждане на лимитите през 2009-а е да не ограничаваме достъпа на нуждаещите се от болнично лечение. До този момент "Токуда" доказа, че е на страната на пациентите и ще продължим да изпълняваме своята хуманна функция. Както миналата година дадохме Постановление 94 на съд, ще направим същото и сега. Ще инициираме съответната съдебна процедура във Върховния административен съд, подготвяме се да сезираме и всички останали компетентни органи. Никой няма право да нарушава изконното право на пациентите на "своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ", както постановява върховният закон на Република България. Според НСЧБ е абсурдно от изкуствено формираните листи на чакащите и спуснатите бюджети да се очаква здравна реформа в името на пациентите.

Очаквам бум на плащания под масата

Андрей Марков, съсобственик на "Сити клиник", зам.-председател на Българска болнична асоциация

Разликата в бюджета ни е около 5% в сравнение с 2014 г., каквато е на болниците, приемащи спешни пациенти. Естествено, че няма да ни стигне, поради факта, че болницата ни е нова и броят на пациентите, които се лекуват при нас, расте непрекъснато. След като ни задължават да има листи на чакащи, ще формираме такива, но няма ясни медицински критерии, по които това да стане. Поради тази причина се появяват нежелани практики с плащания "под" и "над" масата. Налагането на административни ограничения не решава проблемите, това става само с прилагането на пазарна практика. Защото, когато се наложи, всеки се опитва да го наруши. При всички случаи ще искаме промяна на правилата и отпадане на лимитите, а парите да следват пациента. Сигурен съм, че много скоро те ще се променят, защото иначе ще доведат до тежък проблем със здравето на хората. Ако няма промени, ще си търсим правата по съдебен ред - когато не ни е платено за извършена дейност, така, както пациентите биха си потърсили правата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай