Касата очаква 34 млн. икономии от лекарства

Касата очаква 34 млн. икономии от лекарства | StandartNews.com

Задължителните отстъпки засягат 900 медикамента 

Фондът планира да не плати на болниците и аптеките 70 млн. лв. в края на годината

Около 34 млн. лв. очаква да спести здравната каса от плащанията за лекарства тази година. Това ще стане възможно със задължителните отстъпки, които се въведоха в средата на август. Те засягат всички медикаменти, които са сами в група, броят им е около 900. В тях влизат както лекарствата за рак в болниците, така и тези за домашно лечение в аптеките. В момента тече процесът на договаряне между осигурителния фонд и компаниите. До средата на септември фирмите трябва да кажат коя форма на отстъпки за медикаменти избират да направят към НЗОК. Каквато и да е тя обаче, финансовото й изражение за тази година ще е около 20% от разходите на касата за лекарствата, които са сами в група за последните три финансови месеца на годината, откакто действа наредбата. Отстъпките засягат 900 медикамента, които генерират основния разход на фонда по това перо. За тази година той се очаква да е около 860 млн. лв.

Според изчисленията на касата тя ще похарчи 636 млн. лв. за лекарства за домашно лечение до декември при 586 млн. лв., които е осигурила за тях. По този начин

се очертава недостиг от 50 млн. лв.

сочи отчетът на фонда за изпълнението на бюджета му за първите 6 месеца на 2015 г. Тази разлика обаче е калкулирана с очакваните спестявания от около 25 млн. лв. от отстъпките за лекарства. Благодарение на това касата ще разполага със средства, за да плати на аптеките за периода 1-15 октомври, се казва в отчета. Пари обаче липсват за следващите плащания от 16 октомври до 15 ноември. Най-вероятно те ще се издължат на фармацевтите в началото на 2016 г.

При лекарствата за рак очакваните разходи до края на годината са 232 млн. лв., като в тях влизат и около 9 млн. лв., които ще се спестят от очакваните отстъпки на фирмите. Заложените средства на фонда по това перо обаче са 178 млн. лв. и се очертава недостиг от 54 млн. лв. Според отчета си фондът планира да го покрие с останалите пари в резерва си, които са точно толкова.

Болниците също няма да получат всичките си пари до края на годината. Очаква се те да заработят над 1.5 млрд. лв. за 2015 г. Според най-новите прогнози на фонда дефицитът за тях ще е около 22 млн. лв. Само преди няколко месеца тези прогнози обаче възлизаха на 40 млн. лв. Колкото и да е дефицитът в края на годината за клиниките,

средства за покриването му няма

Причината е, че правителството даде заявки, че актуализация на бюджета на НЗОК за тази година няма да има. В същото време не се очаква във фонда да постъпят крупни суми от преизпълнението на приходите от осигуровки. По-високата събираемост на вноските този път беше заложена изначално в бюджета на касата. Здравноосигурителните приходи към края на юни са 1.5 млрд. лв., или 49,8 % от заложените за 2015 г. Това е със 107 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2014 г., отчитат и от НЗОК. От касата очакват средствата за останалите дейности, които плащат като прегледи при джипита и специалисти, зъболекари, лаборатории, да стигнат. Общо в края на 2015 г. харчовете на фонда ще стигнат 3.07 млрд. лв. Въпреки че сумата изглежда голяма, тя далече не удовлетворява реалните нужди на пациентите от лечение и диагностика.

Харчовете за рак варират много

Въпреки усилията на здравната каса да повиши контрола над болниците, харчовете им за лекарства за рак продължат да варират много. Сред отличниците по усвояване на средства от НЗОК за онкомедикаменти са не само най-големите клиники за химиотерапия, но и по-малки. Бюджетът на столичната частна болница "Сердика" за онколекарства за 2015 г. е 11.7 млн. лв., а на Централ онко хоспитал в Пловдив - 14,4 млн. лв. И двете обаче не са сред най-големите в страната. В същото време УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив е с 10,6 млн. лв., а Националната ракова болница с 8.7 млн. лв. Сред другите отличници са онкодиспансерът в Пловдив с 16,1 млн. лв., УМБАЛ "Света Марина" с 13,3 млн. лв. и СБАЛХЗ с 12 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай