Касата даде най-големи бонуси на частните болници

Касата даде най-големи  бонуси на частните болници | StandartNews.com

Касата оряза "бонусите" на структуроопределящи държавни болници като ВМА, "Пирогов", "Св. Марина" за сметка на по-малки частни клиники. Това показват данните за разпределението на средствата, които Надзорният съвет на НЗОК одобри този месец. 38.6 млн. лв. е раздала касата на 173 болници като допълнителни средства над годишните им лимити. Раздаването на тези пари се обсъждаше месеци наред и при разпределянето им отново има драстични диспропорции, оплакаха се болнични шефове. В София например две частни многопрофилни болници получават съответно 1.53 млн. лв. и 1.79 млн. лв.

В същото време всички държавни многопрофилни клиники, които понякога са и по-големи, имат по-малко пари. "Бонусът" на ВМА например, където нямаше места за прием само преди две-три седмици, е едва 618 хил. лв. "Пирогов", където се стичат всички спешни случаи, е с 536 хил. лв. допълнителни пари, а ИСУЛ с 393 хил. лв., дори "Александровска" - най-старата университетска болница, е с 896 хил. лв. Аналогично е положението със специализираните клиники за сърдечно-съдови заболявания. Държавните "Св. Екатерина" и Националната кардиологична болница са съответно със 188 хил. и 415 хил. лв., а по-малка частна болница е с 600 хил. лв.

Няма разлика и при разпределението на допълнителните пари в АГ-сектора. Малка частна болница за ин витро получава 12 хил. лв., а общинските "Шейново" и "Св. София", които са многократно по-големи - по 13 и 16 хил. лв. Аналогично е положението и в останалите области на страната. В Пловдив например частна болница получава над 3 млн. лв., а "Св. Георги" - най-голямата ни клиника, 1.5 млн. лв. На практика тя е единствената държавна с "бонус" над милион. Не е ясно и защо в Пловдив общо са отишли повече пари - 11.5 млн. лв., отколкото в София - 10.9 млн. лв., при положение, че в столицата се лекуват най-много пациенти. От касата обясниха, че разпределението е направено на база предложенията на регионалните каси и здравно министерство по формула. Тя отчитала броя преминали пациенти и нови дейности, които са внедрени през първите шест месеца на 2015 г.

НА МОРЕТО:

Проверяват лекари
за скъпи прегледи

Проверки на тарифите за прегледи по морето ще направи здравно министерство. Това обяви зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков заради традиционното увеличение на цените по курортите в летния сезон. Тарифите по морето стигат и до 90 лв. Въпреки че цените са високи, те не са незаконни, защото няма въведен таван. Според Шарков обаче повечето медиците с тези тарифи са и шарлатани. "Това са хора, които работят нелегално. Не знам колко от тях имат дипломи за завършена медицина", заяви той пред бТВ. Здравно министерство ще започне ремонт на филиалите за спешна помощ в страната в средата на следващата година, каза още Шарков. Местата, където има нужда от реновация, вече били ясни.
Ремонтите и 400 нови линейки ще се платят с европари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай