Закопчаха наказателен съдия с подкуп (ОБЗОР)

Закопчаха наказателен съдия с подкуп (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сигналът за парите дошъл от бивш обвинител, сега адвокат

Съдия по наказателни дела от Русе е задържан в момент на получаването на подкуп. Това съобщиха вчера от прокуратурата. Николай Стефанов работи в местния районен съд и е магистрат от 1998 г. Едновременно с това е асистент по право в Русенския университет, където преподава на студентите.

Стефанов е задържан навръх Трифон Зарезан близо до сградата на съда, докато взима плик с предварително белязани банкноти. Тогава е арестуван от агенти на ДАНС. Твърди се, че подкупът му е предаден от бивш местен прокурор, който сега е адвокат.

Акцията се наблюдава от Софийска градска прокуратура. "Стефанов ще стои зад решетките за 72 часа, а след това столичните обвинители ще поискат постоянна мярка задържане под стража", съобщиха вчера от Върховна касационна прокуратура.
От държавното обвинение отказват да съобщят сумата на подкупа, както и конкретния повод, заради който Стефанов е взел парите. Арестуваният съдия се занимава предимно с наказателни дела. Срещу него не е имало дисциплинарни наказания и жалби във връзка с работата му, обясни председателят на Русенския районен съд Венцислав Василев.

Справка в интернет-страницата на РРС сочи, че през настоящата седмица той е трябвало да гледа няколко дела за общоопасни престъпления. Две от тях са предварително насрочени за този понеделник, а в сряда започва дело срещу шестима задържани за престъпление срещу държавните органи и обществени организации. 47-годишният Стефанов е хоноруван преподавател по право в Русенския университет. Заради работата му като асистент първоначално вчера се появиха догадки дали магистратът е задържан заради съдебната му практика или преподавателската му дейност. Съдията от Русе е семеен, има две деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай