ВСС хареса бюджета за 2019 г., ще има 10% ръст на заплатите в системата

Снимка: БГНЕС

ВСС хареса бюджета за 2019 г., ще има 10% ръст на заплатите в системата | StandartNews.com

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изрази положително становище за разработения от Министерството на финансите проект на Държавния бюджет за 2019 г. Това стана по време на извънредно заседание на двете колегии на ВСС във връзка със съгласувателната процедура по проекта за решение на Министерски съвет за одобряване на законопроект на Държавния бюджет. "За" решението гласуваха 23 членове на ВСС и нямаше нито един "против".

Магистратите се произнесоха по отношение на актуализираната част от проекта за бюджет, касаещ съдебната власт. Заседанието бе председателствано от Боян Магдалинчев. Според него бюджетът на държавата удовлетворява съдебната система. Той уточни, че разработеният проект на съдебната власт има разминавания с проекта на Министерски съвет и отчете, че това не е драстично и че няма да засегне чувствително нуждите на хората и съдебната власт. Стана ясно, че първоначалният вариант на становището на Министерски съвет по бюджета на съдебната власт е претърпял корекции.

„С актуализираното становище на Министерски съвет ще могат да бъдат обезпечени нуждите за заплати от ръст с 10 % от 1 януари 2019 г", каза Магдалинчев и уточни, че първоначално от съдебната власт са били заложили 17% ръст на работните заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай