Съдът реши: КТБ във фалит от 6.11 (ОБЗОР)

Съдът реши: КТБ във фалит от 6.11 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цесията на Рашидов е законна, обяви Владислав Горанов

Софийският градски съд (СГС) обяви Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност. Магистратите прекратиха дейността й и правомощията на нейните управителни органи, съобщиха от съда, когато изтече и седемдневният срок за постановяване на решението. КТБ е осъдена да плати и държавна такса от 250 лв. Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд, но това не се спира с жалбата. Само БНБ и прокурорът имат право на жалба и протест. В решението на съдия Иво Дачев се определя началната дата на неплатежоспособността - 6 ноември 2014 г., тоест пет месеца след това. Тогава бе отнет лицензът на банката и според специалисти това е най-късната възможна дата на начало на неплатежоспособността на КТБ. Съдът постановява обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ. Решението на Иво Дачев подлежи на незабавно изпълнение, каквито са правилата на Закона за банковата несъстоятелност.

Междувременно стана ясно, че една от най-обсъжданите цесии - тази на културния министър Вежди Рашидов, е законна. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на кабинета в сряда. "Временните синдици и впоследствие постоянните ще подложат на съмнение тези, които привилегироват едни или други кредитори. И понеже цесията с Вежди Рашидов безспорно е тема, която вълнува обществото като един действащ български министър, искам да ви уверя, че тя е законна. Но ако в резултат на нея се нарушава предимството и Рашидов се явява привилегирован кредитор на КТБ, ние ще положим всички усилия и ще ви поканим след няколко дни в КТБ, защото това ще бъде една от първите атакувани пред българския съд сделки", обясни Горанов.

Финансовият министър се зарече, че всички сделки, които нарушават закона, ще бъдат атакувани в съда. "Това са огромен по обем сделки, някои от които сключени извън банката. Има извършени и в банката операции. Всички, които нарушават тези параметри, ще бъдат оспорени без значение чие име стои на титул. Имам информация за това колко човека и каква сума за КТБ е нерегламентирана, но това е банкова тайна", заяви още Горанов.

Идеята е всички действия на синдиците да доведат до дела, чрез които щяло да се гарантира "че откраднатото от КТБ ще бъде върнато там и кредиторите, които не са удовлетворени от имуществото в банката, в това число най-големия кредитор - Фонда за гарантиране на влоговете, ще бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай