Проверките в агенцията за българите в чужбина започнали по информация от МВР

Проверките в агенцията за българите в чужбина започнали по информация от МВР | StandartNews.com

„Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните под ръководството на Специализираната прокуратура процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), цитиран от Агенция „Фокус".

„Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент. Т.нар. корупция по високите етажи се наблюдава от около година, а от около април има правомощия в тази насока и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от мотивирани хора, които плащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и следствие, и въпреки това дават резултати, каквито към момента не са се случвали в България", каза още Гешев и благодари за съдействие на премиера и главния прокурор, тъй като днес е отпуснато финансиране от Министерски съвет за построяване на сграда на Комисията по сигурността на информацията.

„Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Случаят започна с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, изобщо не са верни. Такива афери се случват в много страни в ЕС, включително и в Германия", обясни Гешев.

Работата по случая е започнала през юли миналата година, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че обвинения са повдигнати на четирима души от агенцията – председателят й Петър Харалампиев, главният секретар и двама посредници – сръбски и български граждани. Обвинението срещу шефа на ДАБЧ е за търговия с влияние, като според данните на разследващите той е получил суми чрез посредници. Той е влияел и върху работата на служителите си.

От думите на Кънев стана ясно още, че "заради хаоса в работата на ДАБЧ е забавено издаването на 20 000 удостоверения". В същото време обаче, когато някой си плати, той незабавно получавал документа.

"Много български граждани, които имат документ, са им бавели удостоверението, много хора са не са го дочакали", уточни председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Според него срокът от 3 месеца и половина за разкриването на работата на групата, действала в агенцията, е кратък срок за мащабите на свършената работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай