Повдигнаха обвинение на шефа и на гл. секретар на Агенцията за българите в чужбина

Снимка: БГНЕС архив

Повдигнаха обвинение на шефа и на гл. секретар на Агенцията за българите в чужбина | StandartNews.com

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той е посочен от спецпрокуратурата като лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления. Това съобщи пред медиите адвокатът му Николай Кокинов. Харалампиев е задържан за 72 часа. При спецакция вчера бяха арестувани над 20 души в три града. Акцията се проведе в София, Плевен и Кюстендил. Освен Харалампиев беше задържан и главният секретар на агенцията Красимир Томов, който също е с повдигнато обвинение.

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до Комисията срещу корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 200 000 евро.

"Не мога да си представя, че той може да бъде лидер на организирана престъпна група. Ако се окаже факт, трябва да си понесе цялата строгост на закона. Не можем да си позволим лукса някакъв чиновник да черпи дивиденти от мъката на хората", каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

"Самият факт, че последната ми справка, с която разполагам, е за времето от началото на мандата ни през месец май 2017 до края на юни тази година сме предложили на вицепрезидента на републиката да откаже издаване на повече от 750 случая поради различни причини", заяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай