Служебният кабинет с първо заседание

Служебният кабинет с първо заседание | StandartNews.com

Президентът събира номинираните, за да обсъждат приоритетите

София. Първото заседание на служебния кабинет ще се състои днес. Президентът ще събере за консултации бъдещите министри, чиито имена ще бъдат официално обявени на 5 август, научи "Стандарт".

Сбирката ще се състои, след като вчера лидерът на ДПС Лютви Местан върна мандата за съставяне на правителство. "Възможностите на 42-ото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани", заяви той пред президента Росен Плевнелиев. След което двамата обсъдиха приоритетите на служебния кабинет. "Президентът споделя тезата, че отговорностите не биха могли да се ограничат единствено до организиране и провеждане на избори, защото с изключение на ограничената законодателна инициатива по всички останали теми, това е един кабинет, който е в своите пълни правомощия", обясни след едночасовия разговор Местан. Президентът подчерта, че на 6 август ще разпусне Народното събрание и ще представи структурата и състава на служебния кабинет.

На срещата на новите министри ще бъдат обсъдени приоритетите на екипа, който ще ръководи държавата до формирането на следващия редовен кабинет. Служебното правителство ще трябва да гарантира честни избори, стабилизиране на финансовата и икономическата обстановка, освобождаване и реално усвояване на еврофондовете. За да се осъществят те, са предвидени и редица структурни промени.

Отново ще бъде върнат постът министър на еврофондовете, като се очаква той да бъде зает от Илияна Цанова. Тя управляваше средствата от Брюксел и бе вицепремиер в първия служебен кабинет на Плевнелиев, след като получи специално разрешение за това от Европейската банка за възстановяване и развитие. Този сценарий ще се повтори и сега, като дамата вероятно ще ползва за целта и годишната си отпуска. За поста се обсъжда и кандидатурата на икономическия секретар на държавния глава Елица Николова.

Тежката задача да следи за провеждането на честните избори и икономическата обстановка в страната ще се падне на още едно назначение от предходния кабинет на президента - вицепремиера Екатерина Захариева. В предходния мандат на служебния кабинет тя оглавяваше и регионалното министерство. Към ведомството е и ГРАО (Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване), която играе основна роля за провеждането на честни и прозрачни избори и съставяне на точни списъци на гласоподавателите.

Начело на регионалното ведомство и на министерството на инвестиционното проектиране вероятно ще застане един министър, което пък би усложнило задачите пред Захариева, която трябва да следи за всички икономически ресори в кабинета. Затова се обсъжда и кандидатурата на Йорданка Чобанова за поста. Министър-председателят, когото двете дами - Захариева и Цанова, ще подпомагат, най-вероятно ще се казва Георги Близнашки. Че е получил покана да оглави поста, не крие и самият професор по конституционно право. В началото на годината той оглави Инициативния комитет за петицията за иницииране на референдум по предложенията на Плевнелиев - за електронно и задължително гласуване и мажоритарен вот.

Третото вице в кабинета все още не е ясно, въпреки че се очаква служебният социален министър от първото правителство на държавния глава Деяна Костадинова отново да оглави същото ведомство. Нейната номинация за поста обаче не е окончателна и все още се търси вариант за друг надпартиен, познат и приет в обществото експерт да оглави социалното ведомство. В сектора усилено се обсъжда кандидатурата на шефа на НОИ Йордан Христосков.

Финансовото министерство трябваше да бъде поверено на подуправителя на БНБ Калин Христов. Тъй като обаче той е предлаган и да смени на поста управител Иван Искров, по-вероятно е Христов да остане извън втория служебен кабинет. Икономическото ведомство няма да бъде оглавено отново от Асен Василев заради лични негови бизнес проекти, които не му позволяват отново да заеме поста. Най-спряган кандидат за позицията е икономическият съветник на Плевнелиев - Евгени Ангелов. Той бе и един от малкото хора от екипа на Плевнелиев, които присъстваха преди дни при срещата на държавния глава с шефа на "Уестингхаус". А въпреки че осветляване на енергийния сектор е един от приоритетите, заявени от държавния глава, мегаведомството на икономиката и енергетиката, в което е разпределен и туризмът, е по-вероятно да бъде запазено в този му вид. Все още не е ясно обаче дали Ангелов ще приеме позицията, или ще се търси друг експерт. Със сигурност отново в служебния кабинет ще има и министър без портфейл. В предходния вариант на правителството постът бе зает от Роман Василев, който отговаряше за електронното управление. Вероятно този сценарии ще се повтори, като обаче все още се обмисля министърът на поста без бюджет да следи и за провеждането на честни избори.

Един от най-важните постове, предвид хаоса с Националната здравна каса, е на здравния министър. За него се обсъждат няколко кандидатури.

За поста на транспортен министър се завъртяха имената на зам.-министъра от кабинета на ГЕРБ Кристиан Кръстев и предшественика му на поста Камен Кичев. Образователният ресор ще бъде поверен на Румяна Коларова. За външен министър се спрягаше името на съветника на президента Тихомир Стойчев, но е по-вероятно той да бъде поверен на друг експерт. Състезателката по шорттрек Евгения Раданова може да се окаже една от изненадите в служебния кабинет. Усилено се говори, че тя ще стане спортен министър. Наравно с нея обаче се коментира, че Плевнелиев пак е поканил плувеца Петър Стойчев. Постът министър на културата е бил предлаган на Христо Мутафчиев, но той е отказал заради краткия хоризонт на управление на служебния кабинет. Така министерското кресло се очаква да поеме режисьорът Явор Гърдев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай