Радев посрещна Ли Къцян, говориха на 4 очи /ОБНОВЕНА/

Радев посрещна Ли Къцян, говориха на 4 очи /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Президентът Румен Радев посрещна на „Дондуков" 2 Ли Къцян, министър-председател на Китайската народна република. Ли Къцян е на посещение у нас за участие в Седмата среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, която тази година се провежда в София. Българският държавен глава и министър-председателят на Китайската народна република проведоха среща на „четири очи" на „Дондуков" 2.

"С министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян току що се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане на Център за перспективни изследвания в София", заяви Радев след срещата. „Центърът да работи в направленията, които до момента ни спират - липсата на достатъчно информация, не добро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни", обясни той.

„Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на отношенията ни", обяви държавния глава и допълни, че центърът може да съдейства за координацията на проектите в икономическата и във всички други сфери в региона.

"Президентът на България ми предложи една идея- за създаването на нов изследователски център в София. Това е много добра идея", обясни Ли Къцян. „Утре ще се проведе Срещата на върха между правителствените ръководители от Централна и Източна Европа. Тогава искам да обявя, че в София ще се учредява този център", заяви той. „Визитата ми е първата от 18 години насам. България е първата ми спирка в европейския ми маршрут", посочи Ли Къцян.

„Много се радвам да се запозная с президента, с радост дойдох в България- втората държава в света, която призна новата Китайска народна република. Вече не съществува СССР, затова може да се каже, че България е първата държава", каза още китайският премиер.

Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат домакини на официална вечеря във вила „Калина" по случай визитата на министър-председателя Ли Къцян и съпругата му Чън Хон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай