Порожанов: До месец ще имаме качествен и ценови анализ на храните

Порожанов: До месец ще имаме качествен и ценови анализ на храните | StandartNews.com

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни как ще продължат и приключат проверките на храните, както и сравнението между тяхното качество и това на храните в Европейския съюз.

"Изследванията ще бъдат в три аспекта – първо, наблюдение на етикета, има ли разлики в състава, ако има разлики, на какво се дължат те, второ, самият анализ на съставките отговаря ли на описаното на етикета и трето, което не е маловажно, да направим анализ на ценовите равнища, обясни той пред Би Ти Ви. - Проверката ще приключи между 15 и 22 юни, след това, до края на месеца ще направим и ценовия анализ и ще го оповестим."

„Тази тема не е от вчера, тя е от години, но е много активно поета през последните няколко месеца. Първи колегите от Словакия установиха тези разлики на база и на лаболаторни изследвания, които направиха и сезираха Европейската комисия за този проблем – едни и същи стоки, под една и съща марка, продавани на западноевропейски, от една страна и на източноевропейски, от друга, с различно качество", допълни Порожанов.

По думите му качеството може да се различава на самия етикет, на който може да се види, че съставките дадена стока, продавана в Западна Европа, може да са различни, в сравнение с тези на идентична стока, продавана у нас. „От австрийски и от немски супермаркети, три на брой, бяха закупени над 30 вида стоки на производители от 7 или 8 държави, като във всяка една от групите има по около 5 производителя и 5 вида стоки. През настоящата седмица ще бъдат закупени идентичните продукти в нашите супермаркети", каза той.

Изследванията ще бъдат в наши лаборатории, те са сертифицирани и акредитирани, съгласно всички правила, така че резултатите от техните изследвания няма да бъдат подложени на съмнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай