Емил Радев: България трябва да е готова за нова бежанска вълна

Емил Радев: България трябва да е готова за нова бежанска вълна | StandartNews.com

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев отправи писмено запитване към Европейската комисия във връзка с готовността на България да посрещне нова бежанска вълна. Според него част от десетките хиляди бежанци и мигранти, които пресякоха турско-сирийската граница през изминалите седмици в следствие на офанзивата на Ислямска държава, неминуемо ще потърсят убежище в Европа. "Такова развитие на събитията ще окаже сериозен натиск върху социалната, здравната и образователната система на държавите-членки на ЕС, които са и външни граници, каквато е и България", отбеляза евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ.

Поради тази причина Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) поиска от Европейската комисия да даде своята оценка относно готовността на България да посрещне нова бежанска вълна, както и относно необходимостта от допълнителна финансова и техническа помощ за страната, за да може новопристигащите бежанци да бъдат посрещнати спрямо европейските стандарти.

Визирайки член 33 от Дъблинския регламент, който предвижда механизъм за ранно предупреждение, подготовка и управление на кризи, евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ също така отправи запитване дали се водят преговори за активирането на механизма спрямо България.

"Вместо да утихва, конфликтът в Сирия се пренесе и в Ирак чрез терористичната организация Ислямска държава, което принуждава хиляди хора да напуснат домовете си и да търсят убежище в други страни, вкл. в Европа. За съжаление не смятам, че България е готова да посрещне допълнително бежанци. В този смисъл евентуалното активиране на механизма за ранно предупреждение според чл. 33 от Дъблинския регламент не трябва да се приема като европейска солидарност и подкрепа за България, тъй като реално е критика, че не сме се подготвили и сме изправена пред евентуална криза във връзка с бежанската вълна", коментира Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай