БСП почете Георги Кирков

БСП почете Георги Кирков | StandartNews.com

Името на Георги Кирков е символ на почтеност и безкористно служене на идеите за солидарност, справедливост и свобода. Това каза заместник-председателят на Градския съвет на БСП в София проф. Ваня Добрева, съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП - София. Тя произнесе слово пред паметника на Георги Кирков в центъра на столицата по повод 150-годишнината от рождението на Майстора. На тържественото отбелязване на годишнината, организирано от столичните социалисти, присъстваха общинският съветник от групата на БСП в СОС Николай Николов, последният председател на Кирковски район Васко Бояджиев и граждани.

Днешните поколения сме в дълг пред Георги Кирков. Дълг, който изисква да си припомняме, че моралът и честността, талантът и интелектът, скромността и безкористното служене на идеите за солидарност, справедливост и свобода, обикновено не са източник на печалба, нито повод за лесна кариера, каза проф. Добрева. - Но те са духовните скрижали, които ни завеща Георги Кирков, те са наследството, което дава истинския смисъл на това да си социалист. Да работиш наистина за развитието на Отечеството ни. Името на Кирков отдавна се е превърнало в символ на почтеност, на класова непримиримост, на безкрайна обич към онеправданите и хората на наемния труд. Като своя приятел Алеко Константинов, Кирков безпощадно атакува недъзите на буржоазното общество, със средствата на сатирата и хумора обрисува характерни за времето типажи на военолюбци, търгаши, на псевдодемократи и самозабравили се парвенюта".

Общинският съветник Николай Николов каза в словото си, че подобни събития, като отбелязването на годишнината от рождението на Георги Кирков са важни за паметта на поколенията. "В България днес малцина знаят кой е Георги Кирков. Казвам това, за да спрем покорния отказ от истинската ни история. От подмяната, от цензурата, от лъжите. От опита за изтриване на народната памет. А народ без памет няма бъдеще, заяви Николай Николов. - Наш дълг е да помним делата на предците ни, защото това са нашите уроци. А уроците на личности като Георги Кирков са безценни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай