Бойко предупреди: Не палете етническия мир преди изборите! (ОБЗОР)

Бойко предупреди: Не палете етническия мир преди изборите! (ОБЗОР) | StandartNews.com

Не знам кой какви гласове гони за този пусти вот, но не минавайте границата, каза премиерът

"Ако продължавате с този тон и с наближаването на местните избори, ние няма да се разминем без етнически конфликт". Това предупреждение отправи премиерът Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание днес. "Слушайки това, което се случва тук, ставам вече много тревожен. И тревогата ми е основателна", подчерта Борисов. Думите му дойдоха след поредния спор между "Патриотичния фронт" и ДПС, които изместиха политическия дебат за избора на Румяна Бъчварова за МВР шеф.
Премиерът припомни, че по време на т.нар. "възродителен процес" е бил пожарникар в Дулово и е станал свидетел на мъката, която е била причинена на българските мюсюлмани. "Някои от колегите, които много уважавам, малко се шегуват с този въпрос и им се вижда шега работа. Но ви моля, правейки политика върху това, вие си играете с огъня", предупреди премиерът. И се обърна към партньорите си от Реформаторския блок и "Патриотичния фронт": "Не ги провокирайте за етническия мир, ще ви изиграят накрая". Като допълни, че това е единственото нещо, което може да доведе държавата до пълен крах.

След това Борисов предупреди всички партии: "Не знам кой какви гласове гони за тези пусти местни избори, но не минавайте границата, познавам този етнос. Както тук се възпалява ръководството, говори с патос, долу това население, което е мирно, много внимателно следи процесите. Почувства ли се застрашено, съумее ли ДПС да го привърже към себе си да станат жертва - тогава само към мен ще сочат".

Лидерът на ГЕРБ посочи, че с Движението са конкуренти. "Те гледат колкото се може повече християни, ние гледаме колкото може повече мюсюлмани - това е политическата битка", каза Борисов. Премиерът се обърна и към председателя на ДПС Лютви Местан. "Тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, която мислено всички сме си я сложили, аз няма да бъда в управлението. Аз няма да оставя да се наредят 50 000 души пред някоя джамия и оттам да ми говорите, а ние тук да се чудим как да ви върнем в парламента". И продължи: "Знам колко е удобно да ми се пришие ДПС. Първо не е честно към тях, защото нямаме никакви отношения, освен тази толерантност, която имам и искам и към БСП, и към "Атака" - ако щете, с всеки! А това модела "КОЙ", ама какъв "КОЙ", какви пет лева?! Какво общо има ГЕРБ с него?! Нима от тази трибуна не ни сочеха с пръст?! Къде бяха тогава реформаторите и протестърите да ме защитят мен?! На улицата бяхте 100 души, след като ГЕРБ се дръпнахме след първите митинги"!

Повод за тревожната реч на министър-председателя стана декларация от името на "Патриотичния фронт", в която съпредседателят Валери Симеонов обвини ДПС за циганската престъпност, както и в "насаждане на страх, омраза, разделяне на българското общество в услуга на чужда държава". След което цялата група на Движението излезе от залата. А по-късно Лютви Местан също излезе от трибуната: "Знаем какво цели тази нацистка по същност технология на изграждане на образа на злото. Днес се поклонихме пред паметта на Димитър Пешев, който предотврати депортирането на българските евреи, за да бъдат избити в концентрационните лагери.

Трябва ли да сложа днес символа еврейска знача на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в XXI век". Местан поиска от премиера да се разграничи от ксенофобското изстъпление на Симеонов, който наричал българските граждани човекоподобни. "Борбата с езика на омразата не се води с премълчаване на тези грозни, недопустими за европейска и евроатлантическа България явление", каза още председателят на ДПС.

Кабинетът раздаде 45 милиона

Пуснаха пари за военното НДК и стадиона на Лудогорец

Кабинетът развърза кесията и пусна месец преди Великден малко над 45 милиона лева. 10.7 млн. лв. от предвидените средства ще отидат за преустройство на военното НДК и ще бъдат преведени по бюджета на Министерство на правосъдието. По бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за финансиране на разходи за ДДС по одобрени за подпомагане проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. се дават 24 млн. лв.
Отделно от това 8 милиона от общата сума ще бъдат заделени за рехабилитацията на централен булевард в морската столица Варна. По бюджета на община Разград за завършване с необходимото оборудване и изграждане на инфраструктура на сектор "Б" на стадион "Лудогорец Арена" се дават 2 млн. лв. 480 000 лв. ще бъдат отпуснати по бюджета на община Долна баня за оборудване на сграда, предназначена за хора с умствени увреждания и деменция.

Борисов поръча да снимат горите

Сателитни снимки на горите, за да се разбере в кои години какво е изсичано. Това поръча премиерът Бойко Борисов за следващото заседание на кабинета на зам.земеделския министър Георги Костов, стана ясно от стенограмата от правителственото заседание. "Не може да няма сателитни снимки на горите, трябва да има и трябва да ги има по години и по сателитните снимки ще хванем в кои години какво е сечено. Да погледаме малко снимки, защото слушам упражнения, а вече малко реших упражненията по наш адрес да ги попрекъснем, защото мълчанието, толерантността, с която сме се заредили, в един момент започва да... използва се късата памет на хората за дадени подобни проблеми", обяснява още премиерът. По думите му именно от сателитните снимки щяло да стане ясно "къде е била горичка, къде сега няма горичка".
В разговора се включва и вицепремиерът Томислав Дончев, който докладва, че същото облитане ще се използва, за да има актуална информация за цялото състояние на горите.

МВР да не е феодално ведомство?!

Премиерът Бойко Борисов към Веселин Вучков след гласуването в парламента

Обръщам се към Веселин Вучков и депутатите. За да има реформи в МВР, нали не си мислите, че тази парламентарна група, която съм одобрил човек по човек, и е гласувала тези закони, може да го направи без мен? Или реформаторите могат да направят реформа в здравеопазването, ако с министър Петър Москов не работим заедно?! Това е, както и на Вучков съм му казвал: Колега, ти си министър, назначил си си трима заместници, имаш главен секретар, под него си си назначил твой главен секретар, назначаваш шефове на служби. Какво ще направи главният секретар срещу реформите? И въпреки всичко 4 март не е подходяща дата. В петък влязох на операция, до сряда бяха почивни дни. А ти предварително обяви, че ще предложиш нов главен секретар. Редно ли е да го предложиш, без да го съгласуваш с мен?! Да не е феодално министерство МВР?! Кога не съм вдигнал в друго време телефона?! Когато си дошъл, сме имали поне 5 съвещания в МВР. Какво ти казах за Владимир Писанчев - ще си даде оставката, но когато се докаже, че няма вина за "Червеи". Добре, изчакваме проверката за КТБ и прокуратурата за "Червеи", дотогава ще работм".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай