Борисов: Ние сме за Македония в НАТО и ЕС

Историята трябва да е повод за радост, а не за раздори, обяви министър-председателят

Борисов: Ние сме за Македония в НАТО и ЕС | StandartNews.com

Искам да поздравя колегата за това, че след една тежка политическа криза най-сетне и на границата ни с Македония има спокойствие, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с колегата Зоран Заев. "Страната има исторически шанс да направи така, че гражданите й да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС минава през вътрешна политическа стабилност и разбиране на проблемите от политическия елит.  Когато се чухме по време на атаката в македонския парламент, Заев заяви, че след като стане премиер, след Брюксел ще дойда в България. Оценявам, че си държи на думата. Дестабилизацията на Македония означава дестабилизация на нашите граници. Ние сме за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС", продължи Борисов. 

Изправени сме пред 2 варианта – да продължим по начина, по който работим 26 години и да пропуснем големия шанс чрез берлинския процес и присъединителните фондове да вървим добре. Не харесвам термина „Западни Балкани" и ще говоря с колегите в Брюксел. Разширяването на Балканите не е само север-юг. Жизненоважна е и инфраструктурната свързаност Скопие-София, това ще отвори Македония и във всички посоки. Ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да решим всички проблеми, защото дестбилизацията на Македония означава дестабилизация на границата. Ние сме за евроинтеграцията на Македония и членството й в НАТО. България първа призна Македония, каза още Борисов.

До договора за добросъседство с Македония сме много близо. Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности. Затова решихме със премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем заедно да честваме. Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори, отсече премиерът.

Какво значи обща история и за кой период? Различните историци определят различни периоди. От 1991 г. Македония има своя история, тя не е обща. Ако искаме да запишем обща история влизаме в друго противоречие. Години се спори кое е общо и кое не, кои празници са общи, вместо да се караме за тях да се радват и от едната и от другата страна. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие, и в София. Според мен може. Дори и Вапцаров, нашите герои. Ако искате може да се вкараме в тази тема. Има достатъчно остри хора и общности и в България, и в Македония, мърдане напред няма, отсече Борисов. 

Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ нямаме. Когато историците предложат термини, за да затворим този договор. ще е огромен успех и крачка напред. Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим път на Македония по пътя към НАТО и ЕС. Затова искаме да го направим. Ако се подведем само по националистически чувства нищо добро не ни очаква, каза още той.

След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества. Убеден съм, че ако се съсредоточим върху инфраструктурните обекти, след 10 години и Балканите, и другите страни, ще са други. Да поемем този риск, пък оттук нататък е Божа работа. По договора сме много близко. Става въпрос за термини, които искаме така да бъдат написани, че да няма никакви дискусии и възможности за претенции от едната или другата страна. Това е добре и за Брюксел, и за нашите граждани, защото нямаме право да държим гражданите на Балканите толкова време извън голямото европейско семейство, завърши министър-председателят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай