200 въпроса чакат министрите в парламента

200 въпроса чакат министрите в парламента | StandartNews.com

Обмислят извънредни заседания всеки вторник до лятната ваканция

Близо 200 въпроса чакат отговор на министрите в пленарна зала. Затова ръководството на Народното събрание планира извънредни заседания всяка седмица до лятната ваканция на НС. Това съобщиха за "Стандарт" ключови депутати от мнозинството.

Само за една пленарна седмица депутатите поставят на дневен ред по 40-50 въпроса. Регулярната ваканция за Великден и почивните дни около Гергьовден обаче са отложили дебатите. И така към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова са натрупани 19 питания от избраници. С 19 въпроса от депутатите е и земеделският министър Десислава Танева.

Към вицепремиера Румяна Бъчварова въпросите до миналия петък бяха 7. Транспортният министър Ивайло Московски също трябва да отговори на 7 въпроса, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова - на 12. Останалите министри също имат между 7 и 3 въпроса. Вариантът засега е в продължение на месец избраниците да са в пленарна зала и във вторник, за да може да освободят изцяло петъците за парламентарен контрол, уточниха от ръководството на ПГ на ГЕРБ. В противен случай лятната ваканция на парламента е поставена под въпрос. В правилника на Народното събрание почивката е предвидена от 1 до 31 август. Но както е известно, по изключение депутатите могат да гласуват дните на ваканциите да бъдат променени.

Почват до дни ремонта на Конституцията

До 14 май депутатите от мнозинството трябва да предоставят в писмен вид актуалната версия на промените в конституцията. Председателят на парламента Цецка Цачева постави този срок на народните представители по промените в основния закон. След като предложенията за промени станат факт, временна анкетна комисия от всички парламентарни групи ще прецизира предложенията. Промените в конституцията се очаква да бъдат гласувани на първо четене преди лятната ваканция на депутатите. И да са окончателно приети с началото на септемврийската сесия на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай