Турция обвини в умишлено убийство Михаил Цонков

За сега не е искано екстрадиране на четиримата бивши граничари

Турция обвини в умишлено убийство Михаил Цонков | StandartNews.com

Турция обвини бившия бургаски граничен полицай Михаил Цонков в умишлено убийство на турския рибар, обяви "Черморски фар". Неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов пък са с обвинения за непредумишлено убийство. Това стана в Бургаския районен съд, където им бяха връчени обвинителните актове.

През 2008г. четиримата, които тогава охраняват морската ни граница, получават сигнал, че плавателен съд е навлязъл в български териториални води. Те са изпратени да заловят турската гемия, която нелегално лови калкан. Последва схватка, при която Михаил Цонков застрелва единия от рибарите. Четиримата граничари са оправдани от българска страна. По-късно семейството на загиналия завежда дело и в съда в Страсбург, но и от там потвърждават решението на българския съд със становище, че нашите граничари са изпълнявали дълга си.

След като получиха обвинителните си актове, се насрочи съдебно заседание за 13 април, когато адвокатите на обвиняемите ще изложат тезите си по случая. По тяхно искане срокът да се запознаят с обвиненията на клиентите си бе увеличен на повече от 1 седмица. Съдията разясни турското искане със следните думи: „Тезата на турската страна е, че щом има замесен турски плавателен съд, следователно това се е случило на турска територия. От тази гледна точка те имали право да разследват случая". Той обясни още, че на четиримата не е искано екстрадиране, нямало дата и за съдебно заседание. Единствено от тях се иска да дадат обяснения за инцидента отпреди 9 години.

Адвокат Росен Кожухаров коментира, че едва след като се запознаят подробно с обвинителните актове с колегата си, адвокат Станко Кралев, ще подготвят защитата на четиримата български граждани. Той попита дали Република Турция има право да води наказателно производство по казус, който вече е решен от съда в Страсбург и дали изобщо от турска страна признават решението му. На въпрос дали това означава, че в Турция се води дело срещу граничарите, той отговори: „Абсолютно!"

Да подкрепят четиримата бяха дошли около стотина души, сред които рокери, гранични полицаи и патриотични организации. А за Цонков най-силна се оказа подкрепата на дядо му. Михаил Цонков, на когото е кръстен и бившият граничар, каза, че в такива времена е необходима надежда. Самият той лично е преживявал драмите покрай внука си – за 9 години са му поставили 3 байпаса. Михаил Цонков благодари за подкрепата, която получиха и заяви, че след като се запознаят с обвинението тези дни, ще излязат с изявление. „В крайна сметка всички заслужават да знаят какво става", заяви пред всички той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай