Три месеца гратис за етикетите на храните

Заради забраната за внос на стоки от ЕС цената на говеждото месо в Русия скочи с 3,5%, на свинското - с 2%, а на пилешкото с 2,8%.

Три месеца гратис за етикетите на храните | StandartNews.com

Посочват калориите на продуктите след 2016 г.
Поставят на опаковките информация за алергени и начин на употреба

Храни със стари етикети ще може да се продават още два-три месеца, без да се налагат глоби. Регламентът на ЕС, който изисква етикетите да имат пълна информация за съставките на храните, както и наличието на алергени в тях, беше приет през 2011 г. и влезе в сила от 13 декември 2014 г., съобщи шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. На нарушителите на регламента обаче няма да се налагат глоби в близките два-три месеца. Според Моллов това е възможност, която Брюксел е предвидил. Инспекторите на агенцията по храните няма да налагат санкции на фирмите, които не са изпълнили изцяло изискванията, а само ще им правят предписания. През този период ще се остави и време на компаниите да изчерпят вече отпечатаните етикети, така че да не са на загуба, обясни още проф. Моллов. Според шефа на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева, по-големите компании вероятно вече са изпълнили изискванията, но проблем може да има при по-малките фирми. Новите етикети задължително трябва да са изписани с букви, които са лесночетими - те трябва да са с големина най-малко 1,2 mm. Това правило може да се нарушава само при опаковки с малки размери. Върху етикетите трябва да се помести пълна информация за името на продукта, съставките в него, евентуално наличие на вещества, причиняващи алергии или непоносимост - фъстъци, мляко, синап, риба, зърнени култури, съдържащи глутен и др. Нужно е да се посочат и количество на определени съставки или категории съставки, нетно количество на храната, срок на минимална трайност или срок на годност, както и специални условия за съхранение и/или условия за употреба. Друга задължителна информация са името или търговското наименование и адресът на стопанския субект или вносителя, страната на произход или място на произход за някои видове месо и мляко. Ако отварянето на стоката би затруднило потребителя, върху опаковката й трябва да е посочено и указание за употреба.

След 2016 г. ще бъде задължително и посочване на калорийната стойност на съответните продукти. Тези правила би трябвало да започнат да действат едновременно във всички страни от Евросъюза. Румъния обаче вече си е издействала правото на 6-месечен гратисен период. Шест браншови организации у нас са изпратили писмо до земеделския министър Десислава Танева и до шефа на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов с искане същото правило да бъде приложено и у нас. Засега не е ясно дали искането им ще бъде удовлетворено.

Нови правила и за менютата

Новите правила за етикетите на храните засягат и менютата в ресторантите. Като заведение за обществено хранене се третират дори превозни средства, в които се предлага храна. Новият еврорегламент изисква от 13 декември всички подобни обекти да предоставят при поискване от страна на техните клиенти пълната информация относно произхода на продуктите, които предлагат. Информацията за наличието и вида на алергените и на веществата, които може да предизвикат непоносимост, обаче се предоставя задължително, дори без да е поискана от потребителите. Тя трябва да е ясно обозначена в менютата на съответните заведения за обществено хранене. Това обяснява д-р Райна Иванова, началник отдел в дирекция "Контрол на храните и граничен контрол" на Българската агенция по безопасност на храните. В националното законодателство няма изрично разписани санкции за неспазване на регламента, но в Закона за храните има разписани санкции за неправилно етикетиране, обяснява още д-р Иванова. Според документа, "който наруши разпоредбите и изискванията, свързани с представянето, етикетирането и рекламата на храните, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 250 лв. до 500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 500 лв. до 1000 лв. За нарушение, извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 500 лв. до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 лв. до 3000 лв.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай