Спомен за студентските протести преди 16 години

Спомен за студентските протести преди 16 години  | StandartNews.com

Варна. „Студентите на Варна 1997" е мотото на уникална изложба, която се открива в Регионалния исторически музей край морето посветена на годишнината от паметните събития. Идеята да нареди експозицията със спомени от това бурно време е на Тинка Бозова от отдел „Най-нова история".

Изложбата връща към вече позабравеното време на протестите от 1997 г., които не позволиха на БСП да състави ново правителство, след като това на Жан Виденов беше подало оставка в края на 1996 година заради небивалата икономическа и финансова криза и хиперинфлацията. На някои, особено на сегашните студенти, може да звучи невероятно, но тогава например еднолитрова бутилка "Кока-кола" струваше над 1000 лева, един хляб – над 500, кило сирене надхвърляше 2000 лева, но ги нямаше, каза инициаторката.

Над 80 фотоса припомнят шествията и барикадите на студентите, експонати, както и възстановки от събитията през януари 1997 г.Част от снимките са любителски на самата Тинка Бозова ,която е запечатала с фотоапарата си събитията тогава ,но има и на варненските фотографи професионалсти –Антон Стоянов ,Петър Петров ,Радослав Петков ,Светлана Каталойска.

Ще се познаят ли днес студентите отпреди 16 години? Ще познаят ли и много други, които вложиха в протестите целия си устрем и надежди за промяна, пита кураторката на изложбата. На част от снимките има написани имената и ВУЗ-овете на участниците в януарските събития и се очаква те да дойдат и да открият лицата си на тях. Има и снимки на варненци, които са им помагали по онова време, включително и на камион от корабостроителния завод, който носил летви и гвоздеи за барикадите. А те били няколко по ларгото на Варна, като най-голямата барикада е била към подлеза „Шипка".

Изложбата е подредена по нестандартен, аткрактивен начин като пърформанс .Официалното откриване е на 8 ноември, на втория етаж на Археологическия музей срещу паметната дата 10 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай