Снегът остави 80 000 без ток (ОБЗОР)

Снегът остави 80 000 без ток (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шофьорите да върнат зимните гуми незабавно, призоваха от КАТ

България отново е в снежен капан. Лошото време остави хиляди без ток, автомобили закъсаха на пътя, влак се удари в скала. Тежко е положението в Босна и Херцеговина. Там снегът не спря да вали цели 24 часа. Силният ураган в Италия пък взе две жертви.

Влак се удари в скала, червен код в три области в събота

Преспи блокираха половин България в петък. Хиляди семейства останаха без ток, пътищата бяха затрупани, пристанище Варна затворено. Червен код за опасно време имаше в Смолян и Кърджали. Близо 80 000 домакинства в западната част на страната останаха на тъмно и студено заради скъсани електропроводи от падналия сняг. Тежко бе положението в Кюстендилска област, където без ток са около 41 000 семейства. Най-засегнати са общините Трекляно, Невестино и Сапарава баня, както и курортът Паничище. В самия областен град без ток също са останали много хора - от местностите Хисарлъка, Ръжеве, Самали баир, вилната зона "Гола Велика", както и Осоговската планина. Силно засегната от снежните виелици бе и Монтана. В региона без ток са останали 47 селища с около 14 000 души. Най-лошо е положението в Берковица и Георги Дамяново. В област Видин без електричество бяха 11 хиляди семейства от 47 села и градове. По-малко бяха щетите в региона на Враца. Там без електричество останаха около 6000 домакинства в 13 села. Близо 3 хиляди семейства от община Трън също бяха без ток. Електричеството беше прекъснато дори за 3500 души в региона на столицата - в Банкя, Кремиковци и Панчарево, Своге и Сливница. От ЧЕЗ обещаха до края на деня да отстранят авариите. Проблеми имаше и на пътищата. Въпреки че 450 машини почистваха снега, на редица места имаше ограничения за движението. Катастрофа временно затрудни движението на магистрала "Люлин". Ограничение имаше за тирове по пътя Kюстендил - Дупница, както и по маршрута Гоце Делчев - Доспат - Борино и Батак - Доспат. Свлачище затвори едното платно от пътя Варвара - Велинград в района на Варварските бани. Локомотивът на влака Септември - Добринище пък дерайлира заради удар в скала, която падна върху железопътната линия. При инцидента няма пострадали пътници и служители на железниците, съобщиха от НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). В композицията са пътували само 12 човека, които незабавно били изведени от вагоните с помощта на превозния персонал на влака. Движението по линията е било прекъснато в продължение на 5 часа и в 17.00 часа в петък е било възстановено. Заради снега проходите бяха затворени за тирове и коли с ремаркета. Пътната агенция препоръчва на шофьорите да върнат зимните гуми, ако са ги сменили. Лошото време затвори дори пристанището във Варна. Скоростта на вятъра там достигна до 10 метра в секунда.

Виелиците обаче няма да свършат и следващите дни. За събота червен код отново е обявен в три области на Южна България заради очаквания сняг.

Опасното време е в сила за регионите на Смолян, Кърджали и Хасково. Там отново се очакват значителни снеговалежи, студен вятър и виелици. Оранжев код е обявен в 10 области на Централна и Северна България - Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Пазарджишка, Пловдивска и Старозагорска. В Монтана и Видин се очаква валежите да са до 30-50 л/кв.м, а в Ловеч и Габрово - до 50-60 л/кв.м. За 6 области на Западна България е обявен жълт код заради снега. Те са Видинска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска.

Студ до Първа пролет

Валежите от сняг и дъжд ще продължат до понеделник, предупредиха синоптиците. Те обясниха, че четиридневната валежна обстановката се дължи на средиземноморски циклон, който бавно се придвижва през Гърция на изток. В първия ден от новата седмица ще вали само в Южна България. През следващата седмица времето ще бъде хладно, като температурите ще паднат под нулата. В Западна България ще е по-студено. Ще бъде предимно облачно, като валежи се очакват отново в средата на седмицата, но те ще бъдат от дъжд. По-хубаво време ни очаква около Първа пролет.

Свалят нивата на язовирите

Въпреки червения код за снеговалежи и силен вятър, обявен за Източните Родопи, обстановката в региона е нормална. "В момента няма интензивни валежи. Нивата на язовирите се свалят. От петък язовир "Кърджали" е изпуснат с 40 см от преливния ръб и има над 2 метра освободен обем", съобщи областният управител Илия Илиев. Той успокои, че всички държавни институции са в готовност при по-тежки условия да реагират своевременно.

30 см преспи в Кюстендил

Рекордно количество сняг падна в района на Кюстендил миналата нощ. В Осоговската планина снежната покривка достигна 30 см. Мартенският сняг стана причина в петък сутринта да бъдат въведени временни ограничения за движението на товарни автомобили. По пътя от село Жиленци до ГКПП - Гюешево можеше да се движат само камиони без ремаркета и полуремаркета. За около час беше забранено движението на товарни коли по пътя Кюстендил - Дупница, за да се почисти снегът. По-рано камиони не можеха да преминават и по пътя Дупница - Самоков и се наложи ползването на обходен маршрут през София. До обяд всички въведени временни ограничения за движение по пътищата в област Кюстендил отпаднаха. Снегорин и две коли изчистиха и пътя до почивната база "Три буки" в планината. Рано сутринта екип на противопожарната служба в Кюстендил е оказал помощ за отстраняване на паднало дърво по пътя за село Богослов.

Чистят коритото на Батовска река

Проблемът с наводняването на хотели в Албена ще бъде решен, заяви областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска в петък. Тя е провела срещи с ръководството на курортния комплекс и е запознала с проблема министъра на околната среда и водите. Областната администрация е подала документи в МОСВ и кандидатства за средства в размер на 320 хил. лева за почистване на коритото на Батовска река и още 200 хил., с които да се изградят две шпунтови стени, за да се избегне в бъдеще запушване и ново вдигане на нивото на водата в речното корито. "Очакваме да се отпуснат средствата, за да може да се извършат нужните действия до началото на активния летен сезон", добави д-р Новоселска. Тя добави, че дъждовете са активирали и две свлачища - в зоната "Фиш-Фиш" в община Балчик, и в зоната на голф игрището "Тракийски скали" в Каварна.

Смолян в бойна готовност

Въпреки проливните дъждове в петък обстановката в Смолян и региона остана сравнително спокойна. Екипи на противопожарната служба и Гражданска защита денонощно наблюдават нивата на язовири и реки. "Взети са всички мерки, областният управител е разпоредил снегопочистващите фирми в областта да бъдат в готовност, полицията е ангажирана да действа веднага. Всички превантивни дейности са изпълнени и сме готови да реагираме при нужда и влошаване на ситуацията", каза шефът на областната пожарна служба Красимир Шотаров.

Наводнение в елитна гимназия

Два кабинета и коридор на елитната природо-математическа гимназия в Сливен се наводняват.
"Имаме проблем с теч от канализацията", заяви пред "Стандарт" директорката на ПМГ "Добри Чинтулов" Мариана Милева. Тя е разговаряла със зам.-кмета по строителството Иван Манчев и очаква решение на проблема.

 

Виелици парализираха Балканите

Вятърът стигна 150 км в час в Италия, двама загинаха

Снежни виелици парализираха Балканите и Апенините. Най-силно засегната от зимната буря е Италия. Там лошото време взе две жертви. Скоростта на вятъра на места стигна до 150 километра в час. Нестихващият силен ураган и проливните дъждове в италианската област Тоскана оставиха около 80 хиляди души без електроподаване, предаде ТАСС. Силните ветрове и лоши метеорологични условия, които обхванаха централната част на страната, събориха камбанария от XVII век в град Кортона. При инцидента никой не пострада, но на историческата сграда бяха нанесени необратими щети. В някои райони бе обявено извънредно положение заради опасност от наводнения и преливане на реки и язовири. На места бурята е изкоренила и повалила дървета. Под особен контрол е археологическият център Помпей, където силните дъждове може да срутят стени на древни постройки.

В Босна и Херцеговина бе обявено бедствено положение заради 24-часов снеговалеж. На места има над един метър преспи. Пътищата са затворени и непроходими, а полицията призова хората да не излизат с колите си. Въпреки че са мобилизирани огромен брой снегорини, те не успяват да почистят снега поради неспиращите валежи. Много райони са без ток от часове. Очаква се лошото време да продължи до събота.

Фадрома разчиства пътя за Гърция

Движението за Гърция в района на Кресненското дефиле и в петък бе по обходен маршрут, а не по главен път Е-79. Причината е в падналото към 7,00 часа сутринта в четвъртък свлачище преди Малкия тунел на влизане в дефилето в посока Кресна. То затрупа и двете ленти с над 50 кубика скална и земна маса. "Експертите решиха, че не бива само да почистим шосето и да пуснем движението до следващия дъжд и поредното срутване на камъни и скални отломки. Те прецениха, че трябва да се извърши обрушване на опасните скали, които са надвиснали над пътя", обясниха от Областно пътно управление - Благоевград. Работници ръчно почистват ската от най-ерозиралите и лабилни скали. На самия път фадрома разчиства падналите късове. Все още е рано да кажем със сигурност кога ще приключи тази дейност и ще отворим движението по главен път Е-79, допълниха специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай