Синодът скочи на забавачките

Архиереите подкрепиха майките срещу 4-годишните първолаци

Синодът скочи на забавачките  | StandartNews.com

София. И Светият Синод се включи в разразилата се яростна полемика около идеята на просветното министерство 4-годишните задължително да посещават предучилщна група. След протеста на майките последва изявление от страна на архиереите. Те са категорични, че родителите неправилно са лишени от правото да избират вида възпитание и образование за децата си. Изявлението бе прието на днешното заседание на синодалните старци и бе публикувано на официалния им сайт.

Синодът подкрепя недоволството на майките, в частта му за ранното влизане на децата в клас, което на практика според родителите принудително превръща 4-годишните в първолаци.

Архиереите категорично поддържат и исканията на Националната мрежа на родителите за тяхно участие в образователния процес и правото им на сдружаване с цел да осигуряват отглеждане, възпитание и образование на децата, съобразно тяхното индивидуално развитие, потребности и религиозна принадлежност.

Както агенциа Стандарт Нюз писа, Десетки майки и бащи се събраха днес зад Народното събрание, за да протестират срещу Закона за предучилищното образование. Основното им недоволство бе именно, че детската градина става задължителна не от 5, а от 4 години.

"Държавата подпомага, а не командва родителите", "Училището е социална услуга, а не диктатура", пишеше на плакатите на недовлните родители. Освен че са против въвеждането на задължително образование за 4-годишните, те не искат и да се въвежда и скрининг тестове за 3-годишните деца. Родителите дори поискаха оставката на просветния министър Сергей Игнатов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай