Ще разминем ли с астероида - гледайте тук

Ще разминем ли с астероида - гледайте тук  | StandartNews.com

Хора по цял свят треперят заради астероида, който ще мине край нашата планета. НАСА съобщи, че той няма да се сблъска със Земята, но уточни, че ако астероидът евентуално ни удари, експлозията ще бъде 1000 пъти по-мощна от тази на ядрената бомба, заличила Хирошима през 1945 г., съобщава БГНЕС.

Явлението ще може да се наблюдава с телескоп над Индийския океан.

НАСА ще предава пряко преминаването на станалия популярен напоследък астероид 2012 DA14. Може да го гледате на http://mobile.nasa.gov/mcs/mobile/home.jsp

DA14 ще достигне най-голяма близост със Земята в 21:25 часа българско време. Космическата скала ще прелети над Индонезия на едва 27 700 километра - една десета от разстоянието между Земята и Луната. Относителната му скорост спрямо Земята ще е около 28100 км/ч, или 7.8 километра в секунда. Астероидът ще остане в системата Земя-Луна 33 часа - до утре следобед българско време.

От NASA уточниха, че 2012 DA14 не е свързан с метеорита, ударил по-рано през деня Челябинска област в Русия. Траекторията на челябинския метеорит е от север на юг - противоположна на тази на DA14.

2012 DA14 бе открит преди година от обсерваторията в Майорка, Испания. Тогава той бе на 4.3 милиона километра от Земята. Следващото му сравнително близко приближаване ще е през 2046 година - на един милион километра.

В близкото околоземно пространство има хиляди астероиди с подобен размер. На всеки четирийсетина години един от тях преминава близо до Земята, а средно веднъж на 1200 години се стига до сблъсък, пресмятат учените от NASA. Тунгуското събитие от 1908 година е именно такъв сблъсък.

Дори в момента на най-голямо приближаване обаче астероидът няма да е видим с просто око - максималната му светимост няма да надхвърли 7.4. Може да бъде видян евентуално с мощен бинокъл. Телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи пряко една от най-близките срещи на Земята с астероида. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай