Само един от 60 екипа на КАТ не взима подкупи

Само един от 60 екипа на КАТ не взима подкупи  | StandartNews.com

София. От общо 60 екипа на КАТ само един не взима подкуп. Чистата смяна обаче е тази, която трябва да уличи колегите си.

Това разкриват от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР за в. "24 часа". От дирекцията са наблюдавали в продължение на два месеца и половина служителите на КАТ по контролните пунктове около София. Операцията се казва "Палките 2".

Процесът срещу 17 уличени в корупция пътни полицаи от 2011-а година насам, ще започне скоро, като се очакват още шокиращи разкрития.

В резултат на множество сигнали за искани рушвети, с разрешение на съда се монтиран скрити камери в някои от караулките. От качествените цветни видеозаписи те виждат ясно, че всичките смени на пътна полиция делят пари, взети незаконно от шофьорите. Плячката се изсипва на края на смяната във фуражка, а парите се делят между служителите от целия екип. Единствените полицаи, които не вземат подкупи и дават информация срещу колегите си, свидетелстват, че другите са се хвалели, че се е случвало да прибират от рушветите дори и по 1000 лева на дежурство.

От "Вътрешна сигурност", за да докажат престъплението, подготвят полицаи под прикритие, които да преминават като обикновени шофьори покрай караулките на КАТ. Някои от тях умишлено нарушават правилата на движение, за да привлекат интереса на колегите си. Така един по един във вземане на подкупи с доказателства, събрани по реда на НПК, са уличени общо 17 служители от Пътна полиция.

Тайното видеонаблюдение уличава във вземане на рушвети цели 59 смени на КАТ. Не прибират незаконно пари единствено служителите, които дават информация срещу колегите си.

17-те уличени полицаи са задържани на 29 септември 2011 г. В следващите две седмици всичките са пуснати срещу подписки или гаранции между 1000 и 3000 лева да чакат на свобода старта на процеса, информира още в-к 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай