Разследват ченгетата, покрили шофьора убиец

Разследват ченгетата,  покрили шофьора убиец | StandartNews.com

Новият шеф на РДВР-Пловдив нямал сантименти към подчинените, старият си тръгна с плакет

Трябва да има възмездие за тях, обяви главният секретар Георги Костов

Пловдивски полицаи ще бъдат разследвани за замитането на следите от кървавата катастрофа на 12 август. Тогава 24-годишният шофьор Милан Дивеков бе пуснат да се прибере вкъщи, въпреки че уби човек на пешеходна пътека. Това стана ясно по време на смяната на досегашния шеф на пловдивската дирекция на МВР Пламен Узунов с новия директор Христо Разсолков, който досега оглавяваше РДВР-Благоевград. Рокадата стана в присъствието на главния секретар на вътрешното ведомство Георги Костов. Над смяната на караула в РДВР-Пловдив, продължила повече от два часа, присъстваха също шефът на Окръжна прокуратура Румен Попов, на Апелативна прокуратура Иван Даскалов и на Районна прокуратура Гергана Мутафова.

Узунов, който бе назначен по време на кабинета "Орешарски", сам си подаде оставката, след като тя му бе поискана от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Повод за това стана писмо на главния прокурор Сотир Цацаров, в което той огласи скандален случай на професионална немарливост от страна на пловдивски полицаи.

На 12 август Милан Дивеков помете със своята "Алфа Ромео" 63-годишния Димитър Димитров на пешеходна пътека в квартал "Кючук Париж". Възрастният мъж издъхна от удара. Прокуратурата обаче не е била уведомена по надлежния ред за произшествието. Дивеков не е бил задържан за 24 часа, а само призован устно от разследващия полицай Табаков за свидетел на следващия ден. Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на свидетелите на фаталната катастрофа. Не е била назначена и автотехническа експертиза. Прокуратурата е установила, че виновният шофьор има пет влезли в сила акта и 3 глоби с фиш, от които нито една не е изплатена, но не му е отнет талонът за управление.

Вчера главният секретар Георги Костов каза, че е изказал лична благодарност на Узунов за това, че сам е подал оставка пред Румяна Бъчварова.

Досегашният шеф е ръководел добре областната дирекция в Пловдив що се отнася до оперативно-издирвателните мероприятия, но по отношение на охранителната дейност и пътно-транспортните произшествия се е издънил и тук трябва новият директор на акцентира в работата си, заявил още Костов. На прощаване Узунов получил и почетен плакет от окръжния обвинител Румен Попов като признателност за доброто взаимодействие между полиция и прокуратура при разкриване на ключови престъпления. Вече бившият началник обяви по-рано, че напуска и системата на МВР.
По думите на Георги Костов Христо Разсолков и Пламен Узунов имат едни и същи три ключови качества - те са компетентни, лоялни и изключително работоспособни. Предимството на Разсолков е, че няма сантимент към ръководените от него служители.

Според Костов трябва да има възмездие за полицаите, които на 12 август не са си свършили работата. "Срокът за вътрешната проверка е два месеца, но ние сме го съкратили на 30 дни. Надявам се до 2-3 седмици да знаем прецизно каква е вината на всички служители на реда, които на 12 август са били на мястото на катастрофата", заяви главният секретар на МВР.

Костов не изключи вероятността въпросните полицаи да са дори извършили престъпление.
По-рано стана известно, че е образувано дисциплинарно производство срещу полицай Табаков от Пловдив, който е бил на катастрофата на 12 август. "Вътрешна сигурност" на МВР също проверява случая, разпитани са над 40 души, които имат отношение към инцидента.

Бъдещият тъст на
шофьора замел следите

Бащата на приятелка на Милан Дивеков, който е действащ полицай, организирал потулването на кървавата катастрофа. Това е версията, която се разпространява от ухо на ухо сред близки до жертвата на произшествието. Ако слухът се окаже истина, ще се стигне до логично обяснение защо разследващият полицай Табаков, отишъл пръв на местопрестъплението, е допуснал серия от сериозни пропуски. За него се знае, че сравнително отскоро е разследващ полицай, но дълги години е бил катаджия. Като такъв е присъствал на десетки катастрофи. Пропуските бяха изредени от апелативния прокурор Николай Божилов в съдебната зала, където Милан бе закопчан с белезници от съдебната охрана. Това стана, след като апелативният съд измени мярката му за неотклонение в най-тежката задържане под стража. Няма кръвна проба за алкохол и наркотици. Не са записани имената на свидетелите. Наложило се е след отстраняването на първия разследващ полицай чрез разпечатката от телефон 112 да се издирват свидетели. Двама от тях все още не са разпитани. Сериозен минус е, че в протокола за оглед има задрасквания и преправяни цифри на спирачния път. Това може да се окаже непоправим дефект по време на съдебния процес. Топспециалисти от бранша казват, че при тези пропуски от решаващо значение ще се окаже огледът на автомобила. Предният капак е хлътнал, цялото обзорно стъкло е натрошено, има изкривявания и по тавана, а човекът е отхвръкнал на трийсетина метра, което говори за скорост 90-100 километра в час.


Апелативният съд в продължение на повече от два часа умуваше дали да арестува младежа. Дивеков изтърпява мярката домашен арест в Болярино, където няма полицейско управление. Правени са му три пъти проверки. Бил е в дома си. Сам се е явил и за да бъде разпитан. "Следователят ми каза да си ходя след инцидента и на другия ден да ида в КАТ. Отидох. Много съжалявам за случилото се", каза в последната си дума в съда Дивеков. Съдът го арестува с мотиви, че има смущаващи нарушения при първоначалния оглед, свидетели са си променяли показанията и трябва да се даде шанс на прокуратурата да събере факти и обстоятелства около катастрофата. Арестът е постоянен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай