Разкриха монети и църкви по "Виа Родопика"

Разкриха монети и църкви по "Виа Родопика" | StandartNews.com

При проучванията в средновековната църква до село Добромирци, край Златоград, бяха открити много интересни находки - монети от IX век, византийски монети, златна монета от XIV век на Андроник Втори, както и сребърни монети на цар Иван Александър. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров.

С археолога доц. Здравко Димитров Овчаров е завършил преди броени дни разкопките на забележителния античен храм в землището на с. Бенковски. Другите разкрити обекти са две средновековни църкви.

"Това е много интересна инициатива на златоградчани. Макар, че обектите са на 10 км. от Златоград, те са в Смолянска област. Златоградчани събраха пари и финансираха тези разкопки. Това е голямата дестинация за културно-историческия туризъм между Кърджали и Златоград, известен като "Виа Родопика". Говорим и за Перперикон до Кърджали и за Татул край Момчилград и много други обекти, които подреждаме като пъзел по тази дестинация", заяви проф. Овчаров.

Най-интересното е, че античните храмове са от IV-III пр. н. е. от елинистичната епоха. Сега на няколко десетки метра над разкопани миналата година гробница на тракийска принцеса със сребърни накити, излизат тези храмове. Те фиксират района на взаимодействие на тракийската и древногръцката култури.

"Разкопки могат да се правят и с много и с малко пари. Но приоритетите на държавното финансиране трябва да бъдат тези места, които оформят пътеките на културно-историческия туризъм", смята проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай