21:05 ч.

08.11.17

1 мин.

0

0

0

Разкриха монети и църкви по "Виа Родопика"

от Димитър Илиев |

Разкриха монети и църкви по "Виа Родопика"

При проучванията в средновековната църква до село Добромирци, край Златоград, бяха открити много интересни находки - монети от IX век, византийски монети, златна монета от XIV век на Андроник Втори, както и сребърни монети на цар Иван Александър. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров.


С археолога доц. Здравко Димитров Овчаров е завършил преди броени дни разкопките на забележителния античен храм в землището на с. Бенковски. Другите разкрити обекти са две средновековни църкви.


"Това е много интересна инициатива на златоградчани. Макар, че обектите са на 10 км. от Златоград, те са в Смолянска област. Златоградчани събраха пари и финансираха тези разкопки. Това е голямата дестинация за културно-историческия туризъм между Кърджали и Златоград, известен като "Виа Родопика". Говорим и за Перперикон до Кърджали и за Татул край Момчилград и много други обекти, които подреждаме като пъзел по тази дестинация", заяви проф. Овчаров.


Най-интересното е, че античните храмове са от IV-III пр. н. е. от елинистичната епоха. Сега на няколко десетки метра над разкопани миналата година гробница на тракийска принцеса със сребърни накити, излизат тези храмове. Те фиксират района на взаимодействие на тракийската и древногръцката култури.


"Разкопки могат да се правят и с много и с малко пари. Но приоритетите на държавното финансиране трябва да бъдат тези места, които оформят пътеките на културно-историческия туризъм", смята проф. Овчаров.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент