Пуснаха ходжата менте срещу 2 бона

Пуснаха ходжата менте срещу 2 бона | StandartNews.com

Врачката примамвала хора в беда и чрез местните кабеларки

Млада и хитра жена от Златица мами наивници с разваляне на магия. Тя е спипана от полицията в Сандански в събота заедно с още трима нейни авери. Николинка Василева се представя като ходжа с името Гюлшан пред хората, които са изпаднали в някаква беда и търсят изход от положението си. Тя ги уверява, че умее да изгони демони и други зли сили и духове от човек или от място, където те съществуват.

Гюлшан ходжа умело използва незнанието, притеснението, болката и отчаянието на нарочените от нея за жертви. Прави им "магия", иска им сериозни суми пари, след което изчезва. Ужилените от нея се усещат твърде късно, правят опити да си вземат обратно парите, но без успех.
Дори напротив - чуват заплахи и закани, че ще им бъдат направени такива магии, че ще загубят или свои близки, или самите те ще се разболеят. Същата тази

Николинка се подвизава от няколко години

и по различни телевизии. "Магьосницата" от Златица дава на кабеларките свои записи, като си плаща за рекламата на нейните способности да "разваля магии". Зарибява своите жертви с един и същи рекламен клип. Обещава разваляне на всякакъв вид черни магии на отделни хора, както и на цели семейства. Мизата за тази й дейност се движела от 1500 до 3000 лева, които излъганите от нея превеждали най-често на два транша на посочен адрес някъде в България.
В последните няколко месеца ходжа Гюлшан оплете в измамната си мрежа двама жители на Благоевград. Те са внесли жалби в местната полиция. 26-годишен студент се оплакал в края на ноември, че е изгорял с 1690 лева, които изпратил на посочен адрес за разваляне на черна магия на цялото му семейство. Трябвало да й преведе още 1500 лева, но младият мъж се усетил, че има нещо нередно и в телефонен разговор с "магьосницата" поискал да му върне дадените вече пари. Ходжа Гюлшан започнала да бълва заплахи и закани, че ако не спре да й досажда, ще намери майка си мъртва. Посъветвала го дори да прежали дадените пари, за да не му се налага да харчи много повече за погребение на майка си. Този разговор обаче измаменият млад мъж записал и го предостави на полицията. Той признал, че се доверил на лъжливата мошеничка, че ще прогони злите сили от жилището му. Младият благоевградчанин й се обадил след серия неприятни случки. Тя веднага заключила, че има тежка магия, която спешно трябва да бъде развалена, защото била за масова смърт в дома му. За да се развали магията, ходжа Гюлшен поискала той да плати общо 1690 лева. Върху парите

щяла да бае в джамията и да му ги върне

за да преспи благоевградчанинът над тях. Да, ама не. Ходжа Гюлшан, която е от ромски произход, "забравила" да ги върне.
По същата измамна схема на 23 януари тази година е излъгала благоевградчанката Снежана Д. През миналото лято семейството на жената преживяло тежък момент. Двамата с мъжа й били на крачка от развод, а синът й, който е ученик, малко преди края на учебната година бил изключен от училище. Ходела на работа без желание. Нямала сили за нищо, на няколко пъти получила предупреждение от шефа си, че не се справя с работата си. Един ден просто я извикал и най-сериозно й заявил, че ако не се стегне, ще я уволни. Благоевградчанката се прибрала вкъщи, не била на себе си от притеснение и отчаяние. Пуснала телевизора, за да се разсее. Докато превключвала каналите с програмите, попаднала случайно на нашата героиня - ходжа Гюлшан. Казала си, че това е човекът, който ще й помогне и ще я спаси. Обадила се веднага, включили я директно в ефир, разказала за грижите си и страховете си на ходжата. А тя поискала да говори с нея след предаването. По-късно по телефона лъжливата Николинка й обяснила, че й е направена вуду магия. "Ще я разваля срещу 1500 лева", отсякла Гюлшан. За късмет Снежана споделила за случая на своя приятелка, която я убедила да не превежда пари, а да съобщи в полицията. Така и направила. Криминалисти пък я посъветвали да преведе 260 лева с пощенски запис в Сандански. "Точно тогава я заловихме. Дойде мъж, който взе парите. Тъкмо й и ги предаде, и ги задържахме. В ареста бяха вкарани измамничката, нейна близка и двама мъже. Всички са от град Златица. Направихме проверка, тя няма никакъв документ за практикуване на нетрадиционна медицина и лечение", заявиха разследващи. Те призоваха и други хора от Пиринския край, ако са станали жертви на тази мошеничка, да подадат жалби в полицията. Те ще се приобщят към дознанието, което се води срещу ходжа Гюлшан. Тя и останалите трима нейни съратници останаха в ареста до 72 часа. Аверите й бяха пуснати по-рано,

тъй като са свидетели по случая

пък и не са мамели лично те хората. Районен съд - Благоевград пусна късно в понеделник Николинка на свобода срещу парична гаранция от 2000 лева. Мотивите - тя е самотна майка, има две деца, здравословното й състояние не е добро. "Дано не изчезне и тя от страната, докато дойде време да я изправим пред съда. Работата по образуваното досъдебно производство продължава. Търсим и други жертви на измамничката", казаха от ОД МВР - Благоевград. Днес през деня и двата мобилни телефона на ходжа Гюлшан бяха изключени.

Самозванци лъжат, че са духовни лица

Айдън Мохамед, районен мюфтия на Пиринско

Чух за този случай от медиите. Искам категорично да заявя, че жени ходжи няма. Преди векове думата "ходжа" се е отнасяла за всеки учен човек, за тези, които са имали познания в различна област - лекари, учители... С нея се е изказвало уважението на околните към знаещите и можещите. Днес обаче в България ходжи се наричат имамите, които са свещенослужители в джамиите. Нека всички да са наясно, че ходжите са само в молитвените домове. Те не обикалят частни жилища, не обещават лечение, не обещават чудеса. А се молят за благоденствието на всички в джамиите. Но в последните години се навъдиха много "лъже ходжи". Тези самозванци се появяват по телевизии, носят някакви книги, които измамно наричат "свещени". Те спекулират с доверието на хората, манипулират ги и откровено ги мамят. Целта им е да се облагодетелстват финансово от незнанието, от страха и отчаянието на определени хора. Затова призовавам и медиите да не дават разгласа и да рекламират такива лъжливи "ходжи". Да не допускаме като общество измамниците да се правят на имами, на духовни лица, защото това е кощунство. Апелът ми към гражданите е да не се доверяват на такива мошеници, да внимават и да сигнализират компетентните органи навреме, а не тогава, когато вече са станали жертва на разни измамници, представящи се за ходжи и лечители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай