Псевдопатриоти да не се месят в делата на църквата

Псевдопатриоти да не се месят в делата на църквата | StandartNews.com

В интервю за врачанската медия "Зов нюз" митрополит Антоний коментира протестите пред Синодалната палата, както и натискът, който общественици се опитват да наложат на архиереите от Св. Синод по отношение на въпроса за Македонската православна църква.

* * * * *

Аз не мисля, че има някакъв скандал, дори ако може да се нарече скандал, то трябва да бъде поставен в кавички. Този „скандал" се инспирира от една група маргинали, които не са църковници и нямат нищо общо с Българската православна църква. Те не разбират канона, устава, устройството на БПЦ. По-скоро това са едни анархисти, които искат да всяват смут в обществото и да се изживяват като медиатори между БПЦ и Македонската православна църква без никой да ги е молил за това.

Естествено, ако си спомним, преди шест месеца, когато Св. Синод заседаваше, същите тези маргинали упражниха натиск над БПЦ, което е недопустимо.

БПЦ устоя на този натиск, тъй като тяхното императивно искане беше БПЦ да стане автоматично Майка-църква на Македонската православна църква. Хората, които са запознати с устройството и реда на БПЦ, нейният устав, каноните, много добре знаят, че тя е правоприемник, според устава й, а и исторически, на Охридската архиепископия. Така че няма как ние да изхвърлим нашата история и първоприемственост и дефакто да подкопаем основите на БПЦ, като признаем Македонската православна църква – Охридска архиепископия и им дадем автокефалност.

Тази шепа хора, които се опитват чрез викове и крясъци да наложат една или друга идея, се опитаха и във вчерашния ден отново да се намесят пряко в делата на Българската православна църква.

Те много добре знаят, че БПЦ е отделена от българската държава. Тя е независима институция, която има своя устав и нейните решения се взимат не въз основа на председателството на България на ЕС или приоритета за Западните Балкани, а те се взимат дългосрочно с цел преди всичко Божията правда и върху основата на канона.
Затова това е една безпрецедентна, недопустима намеса. Скандална, не за църквата, но за самото общество, защото, пак казвам, това са хора, които по един или друг начин се опитват да извиват ръцете на БПЦ.

Може би г-н Врабевски и сие си мислят, че БПЦ е подвластна на външен натиск тъй като самите те оказват такъв на църквата от една страна. От друга страна твърдението, че зад гърба на Българския патриарх Св. Синод е взето някакво решение е невярно, тъй като Българският патриарх, макар и в болницата, се информира от главния секретар на Св. Синод за дневния ред, а и за всички решения, които са взети на съответното заседание. Самото заседание се проведе под председателството на Сливенския митрополит Йоаникий, който е изрично упълномощен за това от Българския патриарх Неофит. На него присъстваха почти всички членове на Св. Синод, така че имаше кворум. Беше обсъден въпросът с поканата от архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква и естествено тази покана бе счетена за незачитане на правоприемството на БПЦ като правоприемник на Охридската архиепископия. И затова БПЦ реши, че нямаме място на такива тържества. Св. Синод в свое решение също реши да бъде изготвено специално послание към българския народ относно тази бележита годишнина от основаването на Охридската архиепископия. Това да стане на Неделя на всички български светии – най-подобаващо да отбележим със съборна св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", този празник.

Пак казвам, че в обществото се насаждат неверни и неправилни усещания от страна на такива фондации и организации, които се опитват по някакъв начин да заработят парче хляб пред македонската държава.
Ако те са имали някакви уговорки с македонската държава да бъдат медиатори между БПЦ и МПЦ, ние не сме поемали такива ангажименти, няма и да поемем, защото каноничните въпроси, въпросът със статута на една или друга православна църква се уреждат сред общото семейство на Православните църкви без да има външни, светски, нецърковни лица.

Обръщението ми към българското общество е да не се съблазняват и поддават на такива „патриотични" настроения. Бих им казал, накратко, че въпросът с вдигането на схизмата на Македонската църква или с уреждането на нейния каноничен статут – е църковен въпрос. Този въпрос зависи от общото семейство на Поместните православни църкви и за разлика от г-н Врабевски и сие, този въпрос не може да бъде решен като тв рекламата за македонската наденица. Нека всеки да си гледа своята работа и да остави БПЦ да ръководи, преди всичко българския народ, в пътя на вярата, правдата и любовта. Имаме доста неща, които да свършим в България, а и по този начин бих казал, че колкото повече се намесват външни лица в делата на БПЦ, толкова повече и това, което те са поели като ангажимент е обречено на провал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай