Прощаваме се с Максим на Архангеловден

Погребват го в Троянския манастир

Прощаваме се с Максим на Архангеловден | StandartNews.com

София. България ще се прости с патриарх Максим на 8 ноември - Архангеловден, научи Стандарт Нюз. Тогава Пловдивският митрополит Николай ще отслужи панихида в столичния храм "Света Неделя", където тленните останки на Негово светейшество ще бъдат изложени за поклонение. Временно дядо Николай ще бъде и Софийски митрополит.

На 9 ноември в катедралата "Александър Невски" от 9 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а от 10,30 часа ще се състои опелото. На нея се очакват главите на всички патриаршески църкви. След това тленните останки ще отпътуват към Троянския манастир, където ще бъде погребан Максим в 15,30 ч. Вероятно петък ще бъде обявен за Ден на национален траур, но решението за това ще бъде взето на правителственото заседание в сряда.

Малко след 16 часа днес тялото на партиарха бе изнесено от болница "Лозенец". То ще бъде подготвено за предстоящото поклонение от погребална агенция "Елит".

Два часа по-рано в Синодалната палата започна заседанието на Светия Синод, на което бе отворено завещанието на Максим. Последната воля на патриарха е била да го погребат в Троянския манастир.

В официалното фоайе на Синодалната палата от сутринта е положен негов портрет и възпоменателна книга. Първи своята почит засвидетелстваха соцдепутатът Румен Петков, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, интелектуалци и митрополитите. В книгата за съболезнования се разписаха руският посланик Юрий Исаков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев. Десетки миряни влизат в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да запалят свещ за патриарха. В храма вече са започнали приготовленията по церемонията за сбогуване с Негово светейшество.

"Българската православна църква загуби своя достоен първойерарх, който остави светла диря в неговото патриаршеско служение", каза на влизане в Синодалната палата дядо Дометиан. Своето голямо прискърбие от загубата на патриарха изрази и дядо Николай.

Висшите духовници очакват завещанието на патриарха, в което вероятно ще бъде посочено мястото, където е пожелал да бъде погребан. Последната воля на дядо Максим ще бъде изчетена пред всички митрополити по време на заседанието на Светия Синод.

В Синодалната палата пристигна директорът на Дирекция "Вероизповедание" Емил Велинов, който изрази воля да помогне от името на държавата "с каквото е необходимо". Не е ясно колко дневен ще бъде траурът заради кончината на патриарха.

Заседанието на Светия синод продължава вече повече от два часа. Синодалните представители обмислят и прецизират всяка дума в подготвяното обръщение по повод кончината на патриарха. По същия наин се подготвя и текстът на некролога на Максим.

Междувременно се появи и версия, че опелото може да се проведе и в църквата "Света Неделя", тъй като Максим е и софийски митрополит. В нея вече върви трескава подготовка за евенуалната церемония.

Знае се, че неврокопският митрополит Натанаил няма да присъства на заседанието на Синода днес, тъй като е в чужбина по здравословни проблеми. Обяснимо ще е и отсъствието на американския митрополит Йосиф, както и на Симеон от Европа. Но необходимият кворум за съвещанието ще се реши с духовниците, които са в страната.
Представители на католическата и руската църква вече изразиха съболезнования.
Камбаните на катедралата "Александър Невски" продължават да бият през целия ден траурно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай