Погребват Максим с було и броеница

Червени петна избиха по иконата от Атон

Погребват Максим с було и броеница | StandartNews.com

София. Патриарх Максим ще бъде погребан в Троянския манастир по специален архиерейски ритуал. Патриаршеската корона, която е поставена на главата му за поклонението днес и утре, ще бъде заменена с монашеско було. В саркофага ще има и броеница, а лицето на патриарха ще бъде покрито с покров. Това обясни богословът Ангел Воденичаров пред bTV.

Той отрече информацията, че Богородица от копието на чудотворната икона "Достойно есть" е плакала с кървави сълзи след смъртта на Максим.

По изображението й са избили червени петна. Това е станало на 31 октомври - между рождения ден и кончината на патриарха, съобщиха от Балканското атонско сдружение. Сигнал за промяната в иконата е подал резбаря-художник Ивайло Елшишки, който е изработил проскинитария за реликвата. Забелязани са общо 5 петна. Първото се е появило след поставянето на иконата в проскинитария в храма "Свети Александър Невски".

Още преди да дойде в София край светинята са станали 7 чудеса, твърдят духовниците от Атон.

Заради червените петнта, появили се по иконата покрай смъртта на Максим, някои вече заговориха, че той може да бъде обявен за светец. Процедурата за това обаче е много сложна. В продължение на години край мощите му трябва да стават чудеса. Освен това при отваряне на гроба след време трябва да се носи благовоние, а тялото да се е запазило нетленно, обясни Воденичаров.

"Никога не съм го чувал да се скара или да осъди някого", разказа за патриарха отец Лазар от църквата "Св. Георги Победоносец" в Горубляне, който е бил до последно при Негово светейшество в Правителствена болница. "Беше в съзнание и будност. Постоянно се усмихваше и благославяше със своята десница всички присъстващи до болничното му легло", каза отец Лазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай