Пенчев: Всяка жаба да си знае гьола в държавата

Пенчев: Всяка жаба да си знае гьола в държавата | StandartNews.com

София. „В държавата всяка жаба трябва да си знае гьола, омбудсманът не се занимава със законодателния процес". Това заяви омбудсманът на България Константин Пенчев пред „Дарик" по повод приетата от депутатите вчера пенсионна реформа, която предизвика широка обществена дискусия.

„Не виждам как ще се изчистят гнилите ябълки на върха на съдебната система. Те са на такива места, че дават облик на цялата система, затова честните магистрати не издържат и започват да се бунтуват. Ако не се направи нещо, тези, които се бунтуват, ще бъдат жестоко смачкани", каза той.

"Има заявки за реформи - здравна, образователна, съдебна. В миналото правителство дори такава заявка нямаше. Но да видим 2015 г. - какво ще започнат през първата година управляващите", каза омбудсманът и изтъкна, че съдебната реформа не е свършена през 2014 г.

„КТБ е цирей на системата и той изби. Това беше банка, дълго време помпана от политиците на много правителства и после по знак беше убита. Най-много се учудвам, че политиците приеха промени, с които дадоха юридическо оправдание на това, което се случи", каза омбудсманът по повод казуса с КТБ.

Правителството трябва да направи повече реформи през 2015 г.„Ако не ги направи правителството, ще ги направи улицата, но това води до диктатура", заключи Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай