ОТ СЪБИТИЕТО НА "СТАНДАРТ": Проф. Николай Овчаров: Търсим мощите на Патриарх Евтимий

ОТ СЪБИТИЕТО НА "СТАНДАРТ": Проф. Николай Овчаров:  Търсим мощите на Патриарх Евтимий | StandartNews.com

Търсим останките на Патриарх Евтимий, до 2 седмици ще стане ясно дали ще ги открием. Това заяви вчера на открития урок пред учениците от 5-8 клас от 4 училища от Пловдив, Хисаря и Асеновград, както и от професионалната гимназия в Града под тепетата, носещи имената на "Св. св Кирил И Методий" проф. Николай Овчаров.

Става дума за една долина между Източните и Средните Родопи, близо до Златоград, където е имало общо 6 църкви. Има данни, че през 30-те години на миналия век в село Бенковски мюсюлманите започват да строят джамия върху останките на християнска църква. Хората намират останки от християнски гроб - християнски епископ облечен в златовезани одежди и корона на главата.
"Гордейте се, защото българската писменост е създадена от учениците на Кирил и методий и това е станало не в Македония, а в Северна България", призова проф. Овчаров.

"Глаголицата е една писменост, която е създадена от нищото, измислена от Кирил и Методий. Но тя е твърде тежка, не видаги може да се редактират текстове по това време. След смъртта на Кирил в Рим и след като Методий е преследван от немското духовенство, техните ученици трябва да напуснат пределите на Велика Морава, където са пратени на мисия по искане на княз Ростислав. Ако не беше княз Борис, който по това време вече е приел християнството, който им убежище, вероятно нямаше да сме чували за тези хора. Учениците - Климент, Наум, Ангеларий и още няколко човека създават кирилицата, разказа пред учениците проф. Николай Овчаров.

"Защо в Плиска се адаптира кирилицата? - тя е части от глаголическата писменост и гръцката уставно писмо. Защото тя е много по-лесно, особено за свещените книги, които могат да бъдат преведени. Дори и сега празникът 24 май се нарича на българската куртура и славянската писменост. Ако трябва да сме точни - това е българската писменост. Тя е създадена в България за да обслужва българската култура, по-късно тя отива в другите славянски държави.

Откритията отпреди 30 години на проф. Красимир Попконстатинов в църква в с. Равна, Провадийско, показаха обучението на млади хора като вас в църквите. Те са използвали елинди - едната страна върви текста на гръцки а от другата на кирилица. Няма как да се е случило по македонските земи, а в Североизточна България.

Руският акад. Дмитрий Лихачов обясни българското влияние в славянския свят - първото от 10 век, давачме кирилицата и християнството, покръстването става от България, второто влияние е от 14 век, по времето на Иван Александър и Патриарх Евтимий, което усъвършенства езика и кирилицата", разказа проф. Николай Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай