Оскари за наука

Оскари за наука | StandartNews.com

Шестият сърдечен тон и Брауновият газ в оспорваната битка

Австралийският посланик с приз за талантите ни по математика

Австралийският посланик за България, който живее в Гърция, ще дойде на "Научните чудеса на България", за да връчи призове на малките ни таланти. Той ще награди двама ученици, спечелили награди на престижно математическо състезание в Австралия. Отличия ще получат и други млади таланти, които БАН и "Стандарт" издирваха последната година.

"Научните чудеса на България", за които течеше гласуване в последната година, ще приключи в края на март. Тогава ще връчим Оскарите за родна наука на специална церемония. Едната от целите на "Научните чудеса" бе именно тази - да откроим топ 10 на онези постижения в науката, които са накарали света да говори с уважение за България. В тази битка най-оспорвано бе гласуването за шестия сърдечен тон, открит от българския лекар проф. Иван Митев, и "Брауновия газ" - кръстен на създателя си Юл Браун с българско име Илия Вълков. Стотици гласове получиха и откритията на родните медици във връзка с хомоцистеина - другия голям бич, освен холестерола, който заплашва здравето ни. Кирилицата и откритието на Джон Атанасов, новите природни антибиотици, киселото мляко също събраха много гласове.

Втората от основните цели на "Научните чудеса" бе да открием сред младите хора онези, които могат да изведат страната ни на качествено ново равнище след време. И да ги подкрепим. Академията търси тези таланти не само в столицата, а чрез филиалите си - и в цялата ни страна. А най-активен в издирването им е Ученическият институт по математика и информатика към БАН. От години той отсява и подкрепя талантливите ни математици, помагайки им не просто да решават задачи, а да разкриват загадката на различни математически проблеми. "Нашата задача не е да подготвяме децата просто за състезания, където те решават задачи, дадени им от друг. Целта ни e тези млади хора да навлязат в дълбочина и да правят практически разработки", разказва акад. Петър Кендеров, който ръководи института.

КОЙ ВЛЕЗЕ В БИТКАТА

1. Първото обработено злато в света

България е дала на света първото научно откритие - обработката на метал. Доказателство за това е Варненското злато - най-старите в света скъпоценни бижута. Те са на над 6000 години и показват, че още тогава хората в земите ни са развивали технологии за добив и обработка на метал.

2. Прабългарският календар

Старите българи създават една от най-точните системи за измерване продължителността на годината. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

3. Кирилицата

Българската азбука, дело на светите братя Кирил и Методий, е широко разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до края на 70-те години на ХIХ век се ползва и в Румъния.

4. Киселото мляко

През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално той описва млечнокиселата пръчица като "Бацил А". По-късно микроорганизмът е наречен "Лактобацилус булгарикус".

5. Компютърът

Първият компютър е изобретен от Джон Атанасов -американски физик, математик и електроинженер с български корени. Той пръв въвежда понятието "аналогов компютър".

6. Електронният часовник

Първият дигитален ръчен часовник е изобретен от българския инженер и изобретател Петър Димитров Петров. Определят го като един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век.

7. Ксероксът

Българският физик акад. Георги Наджаков открива фотоелектретното състояние на веществата. То е в основата на безвакуумната телевизионна техника, на запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и на снимките от спътник.

9. Пътническият самолет

Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет "Douglas DC-3" е българин. Неговото име е Асен Йорданов. Той е български и американски авиатор, инженер и изобретател със световна известност. Роден е през 1896 г. в гр. София.

10. Въздушната възглавница

Тя също е изобретена от Асен Йорданов - основателя на авиоинженерството в България. Негова рожба е и телефонният секретар. Името на Йорданов е вписано в "Книгата за почетни граждани на Ню Йорк".

12. Хапчето "антибебе"

Карл Джераси е евреин от български произход. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче.

13. Шестият сърдечен тон

Шестият сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина на XX в. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

14. Брауновият газ

Откритие на Юл Браун, изследовател с български корени и българско име Илия Вълков, с първо образование богословие. Именно Библията го вдъхновява за откритието, чрез което накарал водата да се възпламени.

15. Нивалин

Нивалинът е лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира широко приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Препаратът се прилага и в анестезиологията, в хирургията, в психиатрията. Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасков през 1959г. Той има още около 20 различни изобретения в областта на медицината и е носител на научната награда "Еньо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай