Наши египтолози откриха гробница с жрец на Рамзес II

Наши египтолози откриха гробница с жрец на Рамзес II | StandartNews.com

София. Екип от български египтолози под ръководството на доц. Теодор Леков откри гробница на велик жрец от времето на Рамзес ІІ в Луксор, съобщи в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7 образователният минстър Сергей Игнатов. 

"За първи път наша мисия получи разрешение за разкопки в Египет. То пристигна преди 2-3 седмици. Участват мои ученици, които са сред най-добрите в света по преводи от египетски език - обясни Игнатов, който също е египтолог. - Разбира се, и на мен ми се иска да съм там, все пак и самото разрешение е издадено на мое име". Министърът съобщи още, че през септември у нас ще се проведе Световният конгрес на младите египтолози. Както виждате, българската наука е жива и функционира, допълни той.

Игнатов заяви, че всички български граждани, в това число и учителите, трябва да се борят за по-високи възнаграждения. "С новия закон осъществяваме реформа в системата, а това ще бъде моето основание да поискам по-висок бюджет за следващата година", обясни той. Според него през последните 2 години учителската професия става все по-привлекателна. "Имаме по 50-60 кандидати за едно място, тъй като това е една от малкото сигурни работи в сегашната ситуация. Все пак средната заплата е 780 лева при 56 работни дни платен отпуск годишно".

Министърът разясни и казуса с финансирането на частните училища. "Трябва да подчертая, че парите не са за частните училища - те следват ученика. Искаме да финансираме достъпа на всяко българско дете до образование. Там все пак са не само децата на богатите, но и тези на хора от интелигенцията, които дори теглят кредити, за да плащат таксите. В частните училища и детски градини са около 9-10 хиляди деца, за които са необходими приблизително 10 милиона лева при бюджет за образование към 3,5 милиарда заедно с европейските програми".

Игнатов бе категоричен, че Студентски град отдавна не е кампос, а просто една територия с такова наименование. "Време е да се разделим с тази илюзия. Всичко започна със закона за реституцията, който позволи до общежитията да има частни сгради и терени. След последното убийство предложих нещо неправилно - всичко да мине на стопанисване към "Студентски столове и общежития" и аз да нося цялата отговорност като министър. Трябва да стане друго - университетите да отговарят за своите общежития, да наложат железен правилник и който студент не желае да го спазва, да е свободен да напусне".

Не пропускайте да споделяте вашите мнения и коментари по актуални теми на: https://www.facebook.com/pages/Emil-Koshlukov

Гледайте „Факторът Кошлуков” на живо по TV7 всяка събота, 9:00-11:45!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай