На 42-ро място сме по човешка свобода

На 42-ро място сме по човешка свобода | StandartNews.com

България е на 42-ро място по човешка свобода, сочат резултатите от проучване в 123 страни. В развитите страни личната независимост изпреварва икономическата.

Резултатът на България от 7,6 поставя страната на 42-ра позиция. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър. Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.

Най-свободни са жителите на Нова Зеландия, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия според дебютното издание "Световен индекс на човешката свобода", публикувано днес от канадския институт "Фрейзър" и германския "Либерален Институт" с подкрепата на американския институт "Катон".

Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То стъпва върху годишните доклади за "Икономическата свобода по света" на "Фрейзър" и ги надгражда с нов раздел за личната свобода.

Световният индекст на човешка свобода 2013 се определя по няколко икономически и лични показатели. На първите три места са стабилни пари, размер на правителството и свобода на търговията. Следват регулиране на кредита, труда и бизнеса, законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост, сигурност и безопасност. В последната категория млизат конфликти, убийства, трафик на хора, грабежи, политически затворници и други. Следващи в скалата са свобода на словото, обществена среда и свобода на движение.

Проблемните области за България, що се касае до личните или граждански свободи, са няколко. На първо място се посочва недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност). Следват несигурност по отношение на свободата на словото и нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например с религиозни.

Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай