09:44 ч.

24.09.13

3 мин.

4471

11

2

МВР: До няколко дни ще достигнем максимумът брой бежанци

от Даниел Николов |

МВР: До няколко дни ще достигнем максимумът брой бежанци
Снимка: Виктор Леви

София. "До няколко дни вероятно броят на бежанците в България ще достигне  максимумът, с който страната ни може да се справи сама", заяви пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.


Комисар Лазаров посочи, че затварянето на границата с Турция като предпазна мярка от вълната сирийски бежанци би струвала още около 10–11 милиона лева месечно, което към момента не би било функционално.


"За усилване на охраната на границата или практическо затваряне за преминаване са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 милиона месечно на страната. Ние имаме около 274 километрова граница, от която 58 километра имаме изградено интегрирано наблюдение. 30% от лицата, които влизат обикновено са лица, които са придружени от своите майки, тоест на практика ние имаме над 50% жени и деца, и дори да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата как да реагираме? Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия. Другото, което се забелязва, е, че на практика гърците са взели мерки и са затворили своята граница. От тази връзка бежанците са се насочили основно към морската територия на Гърция, но вследствие на засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, аз очаквам този поток да се насочи към България.", каза комисар Лазаров.


"Към момента бежанците в страната са 4500, а до дни техният брой ще стане 5000". Лазаров очаква и увеличение на притока бежанци заради затварянето на гръцко-турската граница.


"В момента в Елхово създаваме място, където първоначално ще престоят 24 часа задържаните лица. От там нататък изграждаме разпределителен център също в Елхово, в който ще влязат всички, които са минали нелегално през границата. Там се извършва съответната оценка за всяко едно лице, извършват се съответните медицински прегледи, работят служителите от Агенция за бежанците с оглед на това какви са мотивите, причините и евентуално се преценява вече лицето на базата на информацията и на това какво волеизявление е направило, накъде ще бъде пренасочено – дали към домовете на Дирекция "Миграция", които са от затворен тип или към домовете на Агенция за бежанците. Работим във Враждебна, на Военна рампа в София, където се работи по настаняването на лицата. Отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души също се създават предпоставки да приемат част от този миграционен натиск, така че имаме вече около над 2000 места, които ще развием в перспектива. В Харманли имаме изграден лагер, който е определен още в първите данни за създаването на кризисната ситуация", коментира Лазаров ситуацията с центровете за настаняване на бежанци.


На въпрос как се проверява миналото на бежанците и рискът от навлизане на хора, извършвали престъпления или издирвани за тероризъм, главният секретар на МВР обясни: "Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние е да работим по модела, който си предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори и се стремим и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели."


Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово: "При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност."


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:39 · 24.09.2013
"на практика гърците са взели мерки и са затворили своята граница. От тази връзка бежанците са се насочили основно към морската територия на Гърция, но вследствие на засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, аз очаквам този поток да се насочи към България."
И какво следва от това, че нас ни управляват некъдърници или да? Ако всички затворят своите граници, а ние "хуманистите" продължаваме да нямаме такава, то може би скоро на тези географски ширини няма да има България.
Потребител · 13:51 · 24.09.2013
ние сме народ със славно минало,усрано настояще и неясно бъдеще.лошото е че настоящето сме ние,но историята ще ни съди
500.000 · 11:11 · 24.09.2013
нали ви бeшe жал за тЯх та нe можe да сe справитe със 5000 души - в ТУРЦИЯ са 500.000 уж стe гостоприeмни :)
само за пари говоритe.......
Потребител · 12:18 · 24.09.2013
@500.000 ДА НЕ ТИ ДАВА ГОСПОД БЪЛГАРСКО ГОСТОПРИЕМСТВО!
Потребител · 10:56 · 24.09.2013
СЛЕД КАТО Е ДОСТИГНАТ МАКСИМУМА ,ПРОСТО НЯМА ДА ПРИЕМАМЕ ПОВЕЧЕ СИРИЙЦИ.ЗАТВАРЯМЕ ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ.НЕ БИВА ДА СЕ ДОВЕРЯВАМЕ ИЗЦЯЛО НА ЕВРОПЕЙСКА ПОМОЩ ,ЗАЩОТО МОЖЕ И ДА НЕ НИ Я ДАДАТ.
Потребител · 10:05 · 24.09.2013
ТИЯ ЩЕ ИЗНУДВАТ ЕС ТАКА МИ СЕ СТРУВА.
Потребител · 10:10 · 24.09.2013
@Потребител Ти наистина ли мислиш че на Ес му пука за твоята родина. ААААААААААА. НАИВНИК
Потребител · 10:00 · 24.09.2013
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НЕ ОХРАНЯВА ГРАНИЦАТА С ТЪРЦИЯ И УМИШЛЕНО ДОПУСКА БЕЖАНЦИ НА БЪЛГАРСКА ТРИТОРИЯ С ЦЕЛ ДА ИЗНУДВА БРЮКСЕЛ ЗА ПАРИ, КОИТО ВПОСЛЕДСТВИЕ ДА ОТКРАДНАТ! НА БЕЖАНЕЦ СЕ ДАВАТ ПО 65 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, А СЕ ГОВОРИ ЗА 1100 ЛЕВА! РАЗЛИКАТА ОТИВА В ДЖОБОВЕТЕ НА ЧЕРВЕНАТА БАНДА!
жожо · 10:04 · 24.09.2013
@Потребител А ГЕРБЕРАСТКИЯТ ПЕДЕРАСТКИ РЕЖИМ ОХРАНЯВАШЕ ЛИ ГРАНИЦАТА. ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ ГРАНИЦА. И ЗАЩО ВКАРВАШ ПАК ПАРИИ В КОМЕНТАРА СИ. ВСИЧКИ СА МАЙКОПРОДАВЦИ. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ПАРТИЯ. ВСИЧКО СЕ Е ЮРНАЛО ПАРИ ДА ПЕЧЕЛИ И ГРАБИ. ЗАТОВА КАЗВАМ. ИДВА ВИДОВ ДЕН. ПОЛИТИЦИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ЩЕ БЪДАТ СТРОЕНИ ДО СТЕНАТА И РАЗСТРЕЛВАНИ. ТОВА НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАВА
Потребител · 12:36 · 24.09.2013
@Потребител Т.Живков го уморихтe, 20 год. минаха и всe комунизъм та комунизъм. Засрамeтe сe бe! Лeжи на сянка и чакаи ЕС да тe храни.
жожо · 09:59 · 24.09.2013
БЪЛГАРИ. НЕКА СЕ ВДИГНЕМ И ПОИСКАМЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА СТРОИ ОГРАДА НА ГРАНИЦАТА. ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕ КЪСНО ЗА РОДИНАТА НИ. АКО НЕ ИСКАТ ДА СТРОЯТ- ДА ВЛИЗАТ ПО ЗАТВОРИТЕ. ПОМНЕТЕ КОЙ КАКВИ ГИ ВЪРШИ В БЪЛГАРИЯ. ИДВА ДЕН ЗА ОТПЛАТА. НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РИТАНИ БИТИ И УБИВАНИ. АКО НЕ ГО НАПРАВИМ ЩЕ УНИЩОЖАТ РОДИНАТА НИ ПО ЧУЖДА ЗАПОВЕД. ПОМНЕТЕ. ПОМНЕТЕ КОЙ КАКВИ ГИ ВЪРШИ. ИДВА ДЕН ЗА ОТПЛАТА.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент