Местят за шести път Митко в друго школо

Местят за шести път Митко в друго школо | StandartNews.com

След ултиматум от родителите на съученици
Педагогическият съвет на СОУ "Братя Миладинови" се отказа да работи индивидуално с буйния ученик

Четвъртокласникът Димитър Манзуров, който проби с шиш тъпанчето на своя съученичка в пловдивското СОУ "Братя Миладинови", е на път да стане рекордьор по сменени училища. Няколко дни, след като се разчу за неприятния инцидент, станал в края на октомври, от Регионалния инспекторат по образование обявиха, че предстои преместване на агресивното хлапе в друго школо. Това се случва за шести път с детето на семейство Манзурови. Причината обаче винаги е една и съща - агресивно поведение спрямо съучениците, липса на уважение към учителите и недоволство на родителите и децата, с които Митко попада в един клас. Поредното му изключване е под натиск на родителите, които преди ден стигнаха до крайна мярка и отказаха да пуснат децата си в класната стая на 4 "б" заедно с Димитър. От близо 30 малчугани в понеделник той е единственото дете, което влиза в час. Съучениците му и техните родители протестираха в това време в двора на школото с категоричната заявка, че ако Димитър не бъде изключен, те ще отпишат децата си, за да ги предпазят от друг инцидент. Гневните бащи и майки един през друг припомнят случая с Леа. Един ден четвъртокласничката се прибира от училище разплакана и разказва на родителите си, че по време на час по музика нейният съученик Митко бръкнал в ухото й с метален шиш. След преглед при лекар родителите разбрали, че дъщеря им е със спукано тъпанче. Не са подали жалба срещу Димитър, но започнали да разпитват за него другите родители и тогава станало ясно, че техният случай не е единственият в класа. Много от децата се оплаквали от тормоз, който идвал единствено от страна на новия им съученик.

"Той се качва по чиновете, разхвърля им учебниците, скача, пие вода от кофата в класната стая, къса им тетрадките, ходи да пълни опаковката от кроасани с вода, пречи, а не е провокиран по никакъв начин", коментираха ядосани родители на деца от 4 "б". Една от майките сподели, че Митко обиждал сина й, като му казвал, че ще стане наркоман. Стигал до крайности, като си бъркал в задните части и след това пипал с ръце главите на децата. Неведнъж си показвал и половите органи, като насочвал ножици срещу тях. Душил и хапел хлапетата наред и без никакъв повод. Всички деца се страхували от него, а веднъж, като се опитал да бръкне в деколтето на учителката си по английски език, от него вдигнали ръце и преподавателите. Това е поредица от ежедневен психически и физически тормоз, категорични са родителите на съучениците на Митко. След като наранил Леа, единодушно взели решение - или Димитър си тръгва от школото, или отписват децата си. Класната на 4 "б" също е объркана от поведението на момчето.

"За 28 години педагогически стаж никога досега не съм имала такъв тежък случай", коментира Нели Главчева. Според родителите на останалите деца Митко има психически отклонения и с него трябва да работи специалист. Така смята и класната. Родителите не са убедени, че причината за странното поведение на момчето е фактът, че то е осиновено, както обяснявал баща му инж. Георги Манзуров. Първоначално от Регионалния инспекторат изразиха становище, че за преместването на момчето в друго училище решение трябва да вземе педагогическият съвет на СОУ "Братя Миладинови", както и че е добре да остане в същия клас, но с него да работят психолози и възпитатели. Още повече че родителите на Митко са пуснали молба в Инспектората с детето им да се работи индивидуално. Те обяснили, че са избрали СОУ "Братя Миладинови", защото тук имало екип от психолози и специалисти по проект "Включващо обучение". Първоначалното решение на педагогическия съвет също бе в полза на оставане на момчето, което да продължи образованието си в изнесена форма на обучение. Митко трябваше да се обучава на 70% в същия клас и на 30% в ресурсния кабинет в училището. Родителите на момчето също се съгласили с тази форма, но майките и бащите на останалите деца настояваха Митко да бъде изцяло отстранен от школото. След всеобщия родителски натиск дойде решението за преместване на Митко. Друг е въпросът дали това ще доведе до желания резултат, коментираха служителите от отдел "Закрила на детето". От позицията на дългогодишния си опит те смятат, че смяната на училища не дава най-добрия резултат и че всяко дете има право на образование и на развитие.

"Митко има сериозни пропуски, които са натрупани в ранна детска възраст и не могат да бъдат преодолени за двата месеца, откакто той е в нашето училище. Децата го приеха много търпеливо и много толерантно и бяха добре настроени към него до момента, в който той започна да проявява своите дефицити", коментира и Камелия Койчева, педагогически съветник в училище "Братя Миладинови".

Адвокат: Хлапето е умно, иска се търпение

Димитър е осиновен, когато е бил на 6 години.

Като повечето деца от социалните домове той имал проблеми с интеграцията, макар че е физически и психически напълно здрав.

Майката д-р Ружа Маринска е известен и уважаван преподавател. Със съпруга си инженер Георги Манзуров обгрижвали момчето с много любов.

"Детето ходеше като пате, речникът му беше много беден, но наваксва много бързо. Самочувствието му бързо порасна, когато се научи да кара колело", споделят родителите пред в. "Марица".

"Детето е изключително умно и любвеобилно, има много таланти, но се изисква търпение при работата с него", твърди и адвокат Зоя Тошкова, която познава Митко, откакто е станал член на семейството на литераторката и инженера. Двамата родители наели и психолог, който от миналата година работи с детето, за да му помогне да преодолее по-бързо пропуснатото и да се адаптира към живота извън дома.

По време на родителските протести в школото обаче майката и бащата на Димитър не се появиха и не пожелаха да говорят с медиите.

В школото още помнят удушената Маргарита

В пловдивското СОУ "Братя Миладинови" още помнят една друга драма, която се разигра с техни ученици и разтърси цяла България. Осмокласничките Антония Матева и Мария Дръндарова удушиха с голи ръце съученичката си Маргарита Гергененова. Убийството бе извършено в апартамента на една от удушвачките, но няколко дни преди да бъдат разкрити, двете малолетни престъпнички без капка притеснение ходели на училище и крили деянието си. След като истината излезе на бял свят, месеци наред всички в школото бяха в шок, а психолози работеха дълго време със съучениците на убитото дете. В случая с Димитър и спуканото тъпанче на Леа няма да се налага колекивна работа с 4 "б" клас. Днес обаче децата бяха категорични, че са си отдъхнали, като разбрали, че Митко отива в друго училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай