Мая Манолова иска корекции в бюджета за здраве

Мая Манолова иска корекции в бюджета за здраве | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова ще излезе с общо 4 становища за корекции в законодателния процес и приемането на бюджета за здраве за 2016-та година, съобщи БНР.

Едното от тях ще бъде преразглеждане на финансовите лимити на болниците за следващата година. Днес Мая Манолова се срещна с лекарски и пациентски организации, които поставиха своите виждания във връзка със здравната реформа и проектобюджета на Националната-здравно осигурителна каса за 2016-та.

"Моята тревога е, как всички тези промени, които в момента се случват и по законодателен път - през бюджета на Здравната каса, промените в закона за здравното осигуряване, подзкановите нормативни актове, които регламентират удовлетвореността, пакетите, Националната здравна карта - как всичко това ще се отрази на обикновения гражданин и на пациента. За мен, като омбудсман, е притеснителен фактът, че след като здравният пакет беше разделен на основен и допълнителен, лимити ще има и за заболяванията, които са включени в основния пакет. Обещанието за безлимитно лечение по социално значими заболявания, без доплащане от пациента, със сигурност няма да се случи. Това не се възприема от съсловните организации, от пациентските и от гражданите и трябва да бъде коригирано", каза тя пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай