Крепостна стена и стенописи изровиха строители в Силистра

Крепостна стена и стенописи изровиха строители в Силистра | StandartNews.com

20 археологически обекта са разкрити и документирани в Силистра през последните осем месеца, докато тече строителството на водния цикъл в крайдунавския град. Това съобщи проф. Георги Атанасов, директор на регионалния исторически музей в града, който заедно с учени от филиала на БАН в Шумен проучва артефактите, излезли на повърхността по време на мащабното строителство.

Археолозите предполагат, че са попаднали на крепостна стена от късноантичния град Дуросторум. Според проф. Анастасов тя е строена през VІ век, за да защитава жителите на полиса от неприятели. Зидовете на древния кастел са били широки над 2 метра, а запазената от времето височина на градежа на места надхвърля 1,5 метра. Личат следи от правоъгълни кули и остатъци от червен хоросан, който правел вдигнатите в древността укрепления много здрави. Открити са и останки от представителна сграда, строена във ІІ век. По нея ясно личат следи от стенописи.

Общо 20 обекта, изровени от земята по време на строителните работи, предстои да бъдат проучени и консервирани на място. Те датират от ІІ до Х век на н.е. и доказват богатата история на земите, върху които днес се издига Силистра.
Археологическите проучвания в центъра на града се наложи да започнат спешно през октомври миналата година, когато строителните бригади, наети да ремонтират водопроводната мрежа, попаднаха на историческите пластове. Кметството поиска и получи разрешение от МРРБ да удължи срока на проекта по водния цикъл, за да може археолозите да работят на терена спокойно, а руините от миналото да бъдат защитени от повреда и унищожение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай