Конференция "100 години от разорението на тракийските българи"

Конференция "100 години от разорението на тракийските българи" | StandartNews.com

Кърджали. Национална научна конференция на тема „100 години от разорението на тракийските българи" започна в Кърджали. Проявата е по повод юбилея от Балканските войни и в памет на съдбата на българите от Тракия. 30 учени изследователи на Тракийския въпрос от водещи научни центрове, музеи и архиви в страната обсъждат проблемите на демографските промени в Тракия и войните през 20 век, настаняването, оземляването и социалната адаптация на тракийските бежанци. Ролята на Тракийската организация за съхраняване на тяхната идентичност, съдбата на тракийските българи в международните и двустранни договори и битката за интерпретацията на историята на Тракия са другите теми на представените доклади.

Сред участниците са проф. д-р Делчо Порязов, проф. Васил Проданов и проф. д-р Светозар Елдъров. Целта на конференцията е да предложи на съвременен прочит етнодемографските, социално-икономически и културни процеси в Тракия през ХХ век, да внесе в научно обръщение нови факти и документи, да потърси мястото им в колективната и индивидуална памет.

Областният управител на Кърджали Бисер Николов приветства участниците в конференцията. Те бяха поздравени още от Красимир Премянов председател на Съюза на тракийските дружества и от депутата Милко Багдасаров. Поздравителни адреси изпратиха Сергей Станишев и министър Ангел Найденов. Чл. кор.д.ф.н. Васил Проданов награди ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев" и СОУ „Отец Паисий" в Кърджали за отличното им представяне в националния конкурс „100 години от разорението на тракийските българи".

Докладите от Националната конференция „100 години от разорението на тракийските българи" ще бъдат публикувани в специално издание. Форумът е съпътстван от документална изложба „Не забравяй, но не отмъщавай". Организатори на проявата са Съюзът на тракийските дружества в България, Регионалният съвет на тракийските дружества –Кърджали, местното тракийско дружество „Димитър Маджаров" и Тракийският научен институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай