Кметът на Видин на свобода срещу 30 хил. лв. гаранция

Кметът на Видин на свобода срещу 30 хил. лв. гаранция | StandartNews.com

Гергов на мушка заради обществени поръчки за 150 000 лева, откриха в дома му и патрони

Видин. Главната прокуратура предяви три обвинения към кмета на Видин Герго Гергов само за 24 часа след обиск в кабинета и дома на градоначалника, съобщиха от ведомството.

Първото обвинение е за престъпление по служба по член 282, ал. 2. За периода от 1 януари 2012 до 15 юли 2014 година в качеството си на длъжностно лице кметът умишлено не е изпълнил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки. Става въпрос за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка. Целта е била Гергов да набави облага за еднолично търговско дружество, на което е заплащано с обществени средства. От това са настъпили вредни за общината имуществени последици в размер на 150 000 лв. Има обаче и последици от неимуществен характер - разколебаване на общественото доверие в местната власт.

Главната прокуратура е предявила още две обвинения към Гергов. Те са за това, че на 31 юли т.г. е държал в дома си 15 антични монети от III век от новата ера. Те представляват археологически обекти и културно-историческа ценност и е трябвало да бъдат регистрирани по съответния ред. Последното обвинение е, че отново на 31 юли е съхранявал в дома си 152 патрона, без да има разрешение за това. Акцията в кабинета на кмета и в дома му е извършена от новосъздадено звено между Софийската градска прокуратура и ДАНС. В нея са участвали двама прокурори, 8 разследващи служители и 23-ма агенти на ДАНС. На кмета Гергов е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 30 000 лв. Той получава и забрана да напуска страната без разрешение на прокурор.

Очакваше се днес главната прокуратура да внесе искане до Видинския окръжен съд за отстраняване на Герго Гергов от длъжността кмет на Видин. Преди дни кметът обясни как са купувани продукти за детските градини във Видин. Това е ставало по цените на САПИ. Средните цени на 42 артикула от храни са под тези на САПИ. Според него атаката е от хора, които са отстранени от обществените поръчки на общината и трябва да връщат неправомерно взети 3,5 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай