Канонизират чипровските въстаници от 1688 г.

Канонизират чипровските въстаници от 1688 г. | StandartNews.com

Видин. Епархийският съвет на видинската митрополия е взел решение да започне процедура за обявяване на светци на чипровските въстаници от 1688 година, съобщиха от канцеларията на дядо Дометиан. Канонизацията обаче може да обяви само Светият синод, поясниха духовниците.

През 1688 година на бунт за свобода срещу турците масово се вдигат почти всички жители на Чипровци и околните села. При потушаването му загиват хиляди, а останалите живи са принудени да търсят ново място из Европа за спасение от гоненията. Костите на много от убитите се пазят в кулата-костница на Чипровския манастир. Една част от тях са християни, но сред въстаниците има и католици. При потушаването им тяхната църква „Света Мария” е изравнена със земята.

Всяка година през октомври в манастира се събират стотици жители на Чипровци и близките села, за да почетат паметта на загиналите в бунта от 1688 година свои предци.

За канонизацията е създадена специална комисия, която ще събира исторически документи и материали. Тя се оглавява от епископ Сионий, а в състава и са включени освен духовници и светски личности. Сред тях са историкът Милан Миланов, директорката на историческия музей в Чипровци Анюта Каменова и местният учител-краевед Никола Николов.

Работата по канонизацията започва през януари 2012 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай