Как политиците празнуват Коледа

Как политиците празнуват Коледа | StandartNews.com

Имат ли политиците тайни в кухнята, как се готвят за празниците и кои са най-важните подправки, без които гозбите не се сервират на масата, разказаха за "Стандарт" депутатите Георги Андонов и Мая Манолова, както и кметът на Монтана Златко Живков.

ГЕРБер събира фамилия на неврокопска капама

Синът му Жоро украсява елхата и радва бебето Иванина със смешки

Фамилията на депутата от ГЕРБ Георги Андонов се събира на Коледа за уникалната неврокопска капама. Гоцеделчевският избраник има своето запазено място в кухнята за приготвянето й. Съпругата Веселина му поверява суетенето около празничното ястие и съдейства само при завиването на сармите за глинения съд. През 2014 година семейството на Андонов се увеличи и с дъщеричка - бебето Иванина. Баткото Георги пък сам украсил тази година елхата, като тате помагал само за по-високите играчки. От миналата година Андонов радва семейството си и със супа от джолан за празника. Прави се лесно и винаги свършва първа, смее се Андонов. За приготвянето са необходими свинско месо, което се сварява и обезкостява. След това връщате обратно месото в бульона, добавяте 2-3 картофа, морков, черен пипер на зърна и ако ви допада - дафинов лист. Половин чаена чаша зелева чорба прави супата наистина превъзходна.

За капамата Андонов казва, че е най-важен глинения съд. И домашните наденички, които се редят между свинското, пилешкото и телешкото месо. Може да сложите и зелеви сарми, но става ароматно и само ако застелете гювеча с кисело зеле, а отгоре също завиете месото със зелев лист. 2-3 глави средно голям лук или праз, ако предпочитате, черен пипер, може да добавите и кимион. За аромат добавете чаша червено вино и чаша зелев сок. Но предвидете поне 4 часа за печене във фурната, съветва Андонов. И винаги припомня, че в Неврокопския край се пазят едни от най-емблематичните български ястия.

Манолова нарича: Дренче за здраве, копче за кариера

Коледа депутатката посреща на свинско с кисело зеле

За червената фурия Мая Манолова Рождество Христово е най-хубавият празник в годината. Тогава се събираме цялото семейство, това е времето за най-близките, сподели Манолова пред "Стандарт". Признава, че точно по коледните празници изкарва най-много часове в кухнята, за да приготви нечетните ястия за Бъдни вечер. Пръв помощник за слагането на трапезата е дъщеря й Ралица. Сръчните дами имат своя тайна за празничната питка. За да са радостни всички, просто слагат повече парички в замесеното тесто. Така със сигурност всеки има късметче в парчето си, смеят се двете. В питката редят бобче, копче, дренче - всяко е наречено. Бобчето е за плодородие, копчето е кариерата, а клончето дрян - за здраве, разтълкува посланията от обредния хляб Манолова. От години социалистката е известна с това, че спазва стриктно православните пости. Затова и на Бъдни вечер приготвя постните блюда - сарми, боб и пълнени чушки. За Коледа фамилията готви т.нар. вариво или свинско с кисело зеле. Мая и щерка й започнаха преди седмица приготовленията за празниците с избор на подаръци за любимите хора. Доволни от попаденията по щандовете, двете си публикуваха селфи във Фейсбук.

ТАЙНАТА РЕЦЕПТА
за вариво "Мая"

Дъното на подходяща тенджера се застила с лист от зеле. Слагате много малко мазнина и нареждате пласт нарязано кисело зеле. Следва втори ред от късчета свинско месо, най-добре е да има и ребърца. Следва втори пласт зеле, после пак късчета месо. И така, докато запълните 2/3 от съда. Добре е между пластовете с месото да сложите по 2-3 кубчета сланинка. А още по-добре се получава, ако предната вечер сте мариновали мазнината с червен и черен пипер. Добавете още от подправките на вкус и накрая залейте с вода, но не така, че да покриете зелето, а по-малко. Още по-ароматно ще стане варивото, ако смесите водата със зелева чорба. Съотношението е 1:1. Гозбата се вари на бавен огън около 2,5 часа.

За гювеча на Живков говорят и във Виена

Кметът на Монтана пази рецептата от прадядо си

Помня коледите от детството ми с много сняг и заклано в двора прасе, в чието поваляне участвах и аз, разказа за преживяванията си около големия празник кметът на Монтана Златко Живков. Този ден вкъщи се събираха 7-8 мъже, ангажирани с клането на животното. Мен ме държаха далеч, но когато го поваляха на земята, ме пускаха да го държа за задния крак. После започваше дрането и разфасоването му на части. Майка ми се заемаше веднага с приготвянето на първите ястия, защото след свършването на клането мъжете сядаха около масата.

Това се случваше преди близо половин век в село Трифоново, в родната къща на баща ми, връща се във времето назад Живков. Помня дядо си и дори прадядо си, които също участваха в ритуала. Най-възрастният - в началото прадядо ми, а след това и дядо ми, даваха указания на колячите къде точно и какво да отрежат.

От тези години помня вкуса на манджата със свинско, която готвеше баба ми, а след това и майка ми. Това е един свински гювеч, който има невероятен вкус. Приготвяше се с прясното месо, нарязано на парчета, лук, домати, картофи. По-късно, когато като студент се връщах за зимната ваканция, молех майка ми да ми сготви от него. И днес го правим в моя дом, но вкусът му никога не е същият като онзи от онова време.

Днес посрещаме Коледа вкъщи. Събираме се всички, през последните години от Виена, където учи, се завръща и дъщеря ми. Приготвяме по-модерни ястия, но аз не пропускам и моя си гювеч. Купуваме подаръци на децата и на още 10-ина други, на които съм бил кръстник и кум. Това са деца на мои приятели. Събираме се на Коледа и ги раздаваме, за да ги зарадваме. Подаръци раздавам и на коледарите, които всяка година ден преди Коледа посрещам в кабинета си. Те идват с поздравления за целия екип на общината.

През последните години Коледа е единственият ден, в който отделям малко повече време за най-близките ми, признава кметът. Иначе дните преди Коледа, а и след това, са изпълнени с много работа. Тогава текат срещи в министерствата, подсещане за последните пари, които има да получаваме и да ги използваме по предназначение до края на годината. Обикновено в тези дни започват снегове и по улиците и пътищата излизат дежурни екипи. Не мога да оставя тази работа на заместниците си или на съответните ръководители на звената. Сам проверявам и се разпореждам, ако се появи извънредна ситуация. Но такива са коледите на всички кметове по света, убеден е градоначалникът на Монтана.

РЕЦЕПТАТА

Монтански свински гювеч

Необходими продукти:
1 кг прясно свинско месо
2 едри глави кромид лук
1 буркан паприкаш
3 картофа

Подправки - зърна черен пипер и няколко дафинови листа, сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на дребни късчета. По него трябва да има и сланина. Пържим го за малко в тиган в мазнината, което то само си пуска. Към него прибавяме и нарязания кромид лук. След това изсипваме месото и лука в тава. Между мръвките пускаме картофи, нарязани на кубчета, и заливаме с един буркан паприкаш. Слагаме зърна черен пипер и няколко дафинови листа. Заливаме с малко топла вода и слагаме във фурната да се пече. След час къкрене гювечът е готов.

Канеленият Дядо Коледа на Поли Карастоянова

"Канелените сладки правят невероятна атмосферата у дома. А се приготвят бързо и лесно", казва Поли Карастоянова. Шефката на културната комисия в парламента забърква ароматното тесто по традиционна рецепта. Но малката тайна в коледните сладки се крие в канелата. "Вземете пръчици канела или малка мелничка с парченца от подправката", съветва Карастоянова. Прясно настърганата или смляна подправка дава още по-богато ухание на домашните бисквити. "Ще станат още по-ароматни, ако сложите и мъничко настърган джинжифил", допълва фината дама. А иначе за тестото са необходими краве масло, кафява захар, малко мед, брашно, 1 лъжичка бакпулвер и мъничко сол. След като се замеси гладко тесто заедно с джинджифила и канелата, добре е да го оставите в хладилник за час-два. След това разточвате тестото на тънка кора и започвате най-веселата част - изрязването на бисквитите във форма на звезди, сърца, Дядо Коледа, елхички, камбанки - каквито формички сте успели да си набавите. Подредете фигурките в тава с хартия за печене и сложете сладките в предварително загрята фурна. Е, след 15 минути домът ухае празнично, а готовите бисквити може да разкрасите с глазура по желание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай