Искат от наивници 50 лева вход за пирамида

Безработни събират по 3 бона от роднини, за да участват в измамна схема

Искат от наивници 50 лева вход за пирамида | StandartNews.com

София. Компаниите, разпространяващи продукцията си на принципа на мулти-левъл (или маркениг на много нива), в България стават все повече, възползвайки се от добрите условия на законодателството у нас. Характерното за тях е пирамидалната структура на работа. Хора, отговарящи за продажбите, получават финансова компенсация не само от лично осъществените продажби, но и за продажбите на други хора, които те са вербували. Така се създава верига от дистрибутори и йерархия на нива на компенсация.

"Парите не ви достигат, загубили сте работата си или пък тъкмо сте завършили образованието си и излизате на пазара на труда. Финансовата криза ограничава възможностите, но и дава шанс за бързо печелене на пари".

С тези думи, малко лъскави книжки и модерен офис нова фирма успя да улови в капана си хиляди българи за по-малко от година. Легално дейността на компанията се предлага под формата на мрежов маркетинг. Това е един от познатите на света варианти за създаване на активи от нищото.

Всичко започва от една съвсем обикновена карта, която струва само 50 лева. Ако си я купиш, можеш да ползваш с нея отстъпки за пазаруване в няколко магазина. 50 лева не са кой знае каква сума и не губиш нищо, ако вземеш картата. Но печелиш, ако успееш да убедиш други да си я купят. Принципът е простичък - даден продукт се продава от един на десет човека, които от своя страна го продават на други десет.

Първият печели от следващия, докато последните, за да настигнат първите, трябва да набират още и още хора. "Десетки, а може би стотици младежи се изкушиха от невероятната оферта за бърза печалба и отстъпки при пазаруване, без да подозират, че зад всичко се крие уловка", сигнализира читател на "Стандарт".
Но всъщност картата за 50 лева е само кукичка, на която се закачват мечтаещите за бързи печалби. За всеки, който се е възползвал от офертата, следва "бонус" - покана за среща с шефовете на фирмата.

Посрещат те хора с костюми които ти правят "истинско" делово предложение - ако внесеш 600 лева, ставаш шеф - ще ръководиш 5 човека. Разбира се, трябва да ги осигуриш сам. Т.е. да ги убедиш те също да дадат по толкова пари. От своя страна те също трябва да доведат своя отбор от петима, а ти ще получаваш процент за всеки от новодошлите. Сметката показва, че всеки човек, внесъл по 600 лв., за една година може да си докара между 120 и 180 лева. Останалото остава за фирмата.

Разбира се, има и схеми за особено амбициозни, които включват "екипи" от 25 или 125 човека, а сумите се вдигат на 1800 лева и 3000 лева. Младеж се поддал на схемата, като взел от приятели и роднини 3000 лева назаем, за да участва. 

От няколко месеца в Панаирна палата 8 в Пловдив се провеждат лекции, водени от протестантски пастор, на които хора между 18- и 30-годишна възраст се обучават как да печелят пари в кризата. Изисквания за образование, компютърна грамотност или владеене на език няма. Лекцията започва с компютърна презентация на PowerPoint, което веднага вдига реномето на оратора. Темата е свързана с пасивните доходи - лежиш си вкъщи, а парите работят за теб. Следват съвети и препоръчителна литература от типа: "Как да се преживее кризата?", "Трябва ли да бъдем умни, за да станем богати?", "Как не правиш нищо, а парите ти носят печалба", "Печелим, докато сме пред PC-то" и много други подобни.

Препатилите българи веднага биха се сетили за пирамидите от 90-те години на миналия век, в които хиляди изгоряха с всичките си спестявания. И тук схемата е класическа пирамида, но обърната - започва от върха и се стига до основата. Тънкият момент е във възможността участващите да правят пари не от продажбата на стоки, а на взаимно плащане за записване на нови хора в компанията.

Проверка на "Стандарт" показа, че фирмата, предлагаща този "бизнес", е с гръмкото название "Сейв къмпани интърнейшънъл". Регистрирана е в Пловдив, а собственици са Светослав Петров и Станчо Рангелов. Според търговските регистри дружеството се занимава с посредническа, представителска и комисионерска дейност.

На сайта на компанията се предлага т.нар. SaveCard, която представлява средство за пазаруване с отстъпка в различни търговски обекти, които са партньори на фирмата. Цената на една такава карта е 50 лева, като притежателят й връща 1% при всяка покупка. Ако намери друг човек, който да вземе същата карта, получава 10 лева и 0,5% от оборота на картата. Дотук обаче е невинната част. След това започват схемите за продажба на бизнес.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай