Христиан Петров: Напразно виждаме бг живота в черно

Христиан Петров: Напразно виждаме бг живота в черно | StandartNews.com

Провалът нахъсва за крайния успех, казва експертът с три световни дипломи

Живеем "на ръба". И не е нужно да сме гледали едноименния спектакъл на Александър Морфов в Народния, за да го знаем. Достатъчно е да чуем за "социалните" домове, пълни със сираци. Дали обаче Терминал 2 е единственият изход. Има и успели българи, които предпочитат да се приберат в страната си и да помагат тя да се превърне в едно по-добро място. Като 31-годишния Христиан Петров, съосновател и изпълнителен директор на видео услугата Kidamom.

Христиан завършва средното си образование в софийската гимназия "Банкер", но решава да продължи в чужбина. "Имах идея къде да уча - исках, като кажа името на университета, дори дядо ми, който живееше в селце, да е чувал за него. Така избрах Сорбоната в Париж", разказва той. Освен от там, има дипломи от Института по политически науки във френската столица, Националната школа по администрация в Страсбург, Московския държавен институт по международни отношения. През цялото си следване получава стипендии за висок успех. Какво мотивира млад човек да завърши няколко висши?

"Търсенето на отговори", категоричен е той. "Исках да разбера по какъв начин са организирани обществата - това винаги ме е интересувало. Винаги съм искал да участвам в публичния живот. Заминах за Русия, защото исках да разбера по какъв начин страната влияе върху развитието на България и Европа."

През 2009-а Христиан работи към политическия кабинет на министър-председателят на Франция - като анализатор в отдела за външнотърговска политика на ЕС. "По това време се запознах и с Бойко Борисов, тогава беше кмет на София. Имаше пътуване към Париж, срещаше се с някои видни френски политици и ми направи много силно впечатление - като личност и държавник. Той беше и причината да се върна в България", споделя Христиан. Решава да се присъедини към неговия политически кабинет, където е бил съветник по международни въпроси. Отчита това като полезен опит, но разбира, че иска да работи и да се развива в частния сектор. "Така преди около 3 години стартирахме с моя съдружник компанията Kidamom. Това е видеоуслуга за деца, в която срещу месечен абонамент те гледат анимационни и образователни филми. Вече работим с няколко държави", споделя Петров.

Струва ли си с това образование и с тази квалификация да се върнеш в България? Да, категоричен е Христиан. България дава много възможности, а столицата ни става все по-хубава. "Тук дори улиците ги чувстваш някак по-свои. Днес в София има много паркове, метрото и инфраструктурата се подобрява непрекъснато. Важно е, че градът е иновативен - тук има SMS паркиране, което не съществува в Париж и Москва. Първи сме го въвели. Искам и аз да съм в този процес на създаване. Вярвам в силата на индивида и в това, че с общи усилия нещата у нас могат да се променят към по-добро", обяснява той. От външното министерство на САЩ е получил и сертификат за успешно завършване на програма за лидери в публичният сектор в Източна Европа. Казва, че едно от най-важните качества на лидера, независимо къде, е честността. За да си лидер в Източна Европа се изисква и огромна доза упоритост, както и позитивно мислене.

"Тук имаме склонност да виждаме нещата по-черни, отколкото са в действителност. Но всъщност не всичко е толкова лошо. Стартирахмe нашата компания с пари, предоставени от фондът "Eleven" на ЕС, споделя той.

Христиан обича природата, а едно от любимите му места е езерото Байкал в Далечния изток. Сан Франциско му е мегаполис фаворит - микс между Париж и Лондон. Освен пътешествията, киното е другата му страст. Обикновено ходи на кино около 2-3 пъти в седмицата - но не може да избере кой е любимият му филм. Дори се е появила идея Kidamom да произвежда собствени продукции, което може да стане през 2016-2017 г. "У нас трябва да спре копирането на американските продукции - стрелби, екшън и т.н.. Време е да създаваме съдържание, което е обърнато към чувства - силна омраза, силно приятелство, любов... И да се заложи повече на диалозите, както прави сръбският режисъор Емир Костурица", прави бърз анализ Христиан. Трудно му е да избере любим български актьор, но много харесва Камен Донев. Плуването и гребането също са сред хобитата му. Като ученик е ходил и на състезания. Ходи из планините и тича из парковете.

"Най-важното е младите да са по-позитивни и да следват мечтите си. Провалът е възможност да опиташ още веднъж това, което искаш да се случи. След провала излизаме още по-заредени. Крайният успех заличава всички неуспехи", твърди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай