ФБР ни учи да ловим джихадисти

ФБР ни учи да ловим джихадисти | StandartNews.com

Шефът на Бюрото идва днес, обсъжда мерки срещу корупцията с Борисов

Цацаров докладва на Джеймс Коми за промените в НПК

Ценни съвети за борбата с тероризма ще получи българската прокуратура от ФБР. Шефът на Бюрото Джеймс Коми пристига днес на работно посещение у нас. Той ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.
Коми и обвинител номер 1 ще обсъдят проблемите, свързани с трансграничната престъпност.

Очаква се ФБР да се ангажира с помощ в борбата с ИДИЛ. Източници на "Стандарт" довериха, че ще бъдат обсъждани промени в националната ни стратегия за сигурност и спешни поправки в НК и НПК. Целта е да бъде даден адекватен отпор на тероризма. Една от идеите е да се криминализира участието в "Ислямска държава" и подобни терористични групи. Според експерти сега действащият закон не е особено адекватен в новата международна среда. Сред другите теми са финансовите измами, борбата с наркотрафика и прехвърлянето на ембаргови стоки, особено покрай кризата в Украйна. От прокуратурата твърдят, че желанието за срещата е дошло лично от Коми, който бил много впечатлен от дейността на Цацаров заради адекватните му действия срещу организираната престъпност и множеството съвместни действия с партньорските служби.

Главният прокурор пък ще запознае госта си с подготвяните от него промени в НПК, които вече минаха на правната комисия в парламента. Цацаров ще му разкаже за мерките срещу бягството на осъдени и идеята за издаването на т.нар. заместващи документи при хората, на които им е наложена забрана за напускане на страната. Освен за борбата с джихадистите ФБР ще се ангажира да ни даде рамо в битката с наркотрафикантите, както и със съвети, свързани с корупцията и подобряването дейността на съдебната ни система и правоохранителните органи. Съдебната реформа, корупцията, борбата с тероризма са основните теми, които Коми ще обсъди с премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Христо Иванов и МВР шефа Веселин Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай