Добруджа на протест срещу добива на природен газ

Добруджа на протест срещу добива на природен газ | StandartNews.com

Днес отново ще има протести в Добруджа във връзка с инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от община Генерал Тошево.

Недоволството на населението нараства през последните дни, предаде БНР. Протестиращите от община Генерал Тошево и околните общини ще направят шествие с автомобили и мотори от град Генерал Тошево до село Кардам, където възнамеряват да затворят между 12.00 и 13.30 часа половината от път 2-29, водещ към ГКПП „Йовково".

Подписката, която беше разпространена от Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Добруджа, вече е събрала над 4000 подписа, тече петиция и в интернет.

Целта на протестиращите е инвестиционните намерения за добив на природен газ да бъдат преустановени. Експерти твърдят, че ако сондите пробият плочата, която задържа водата да не се оттича от почвата, житницата на България ще се превърне в безводна пустиня.

Другата седмица продължават обществените обсъждания в селата от община Генерал Тошево с местното население и експерти от фирмата инвеститор.

Предишният протест беше на 19 октомври. Хората са притеснени още, че водата и въздухът ще бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен. От общината ще инициират местен референдум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай