Добрият сън е гаранция за здраве /+ИНТЕРВЮ/

Добрият сън е гаранция за здраве /+ИНТЕРВЮ/ | StandartNews.com

На 16 март /петък/ за поредна година ще бъде отбелязан Световният ден на съня. По традиция той се отбелязва в петъка преди пролетното равноденствие. Началото е поставено през 2008 г., а целта е да се изтъква ползата от добрия и здрав сън. Както и да се привлече вниманието на обществото към проблемите на съня, справянето с тях и социалните им измерения.

Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други.

Нарушеният сън води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция. Голяма част от катастрофите се причиняват при заспиване на водача зад волана, вследствие на непълноценен нощен сън.

Експертите напомнят, че нарушеният сън не е заболяване, а симптом, затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде установена причината за безсънието, може да се предприеме адекватно лечение.

За жалост "лека нощ" остава само пожелание за почти половината население на света. Според последните проучвания 45% от човечеството страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и хората рядко търсят консултация с лекар.

Ако проблемите продължават месец или по-дълго, става дума за хронично нарушение и е необходима консултация със специалист.

Прекомерният сън също вреди на здравето, затова не е препоръчително да прекарваме в леглото твърде много време. Според учените повече от осем часа сън на нощ могат да навредят на сърдечносъдовата система и да увеличат риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, но и неговото качество. Понякога дори и да спим 8 часа, след като се събудим се чувстваме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене.

Физически дейности също не бива да се провеждат непосредствено преди лягане, а с малък интервал от около няколко часа. Препоръчително е да се вечеря 2-3 часа преди лягане, а консумацията на кофеин трябва да е не по-малко от 4-6 часа преди сън.

Храните, които ни помагат да спим по-сладко, са бадемите, бананите, твърдо сварените яйца и любимите череши.

* * * * *

Лягайте и ставайте
по едно и също време

По повод Световния ден на съня "Стандарт" потърси д-р Петър Чипев, член на Управителния съвет на Българското дружество по сомнология и ръководител на работната група „Нарушения на дишането по време на сън" на Фондация „InSpiro. Той коментира какви проблеми може да създаде хроничното недоспиване.

- Доктор Чипев, какви са симптомите на хроничното недоспиване?
- Ако имаме нередовен сън, често будене през нощта, хъркате, спирате да дишате или ставате по малка нужда, ако се чувствате изморени през деня – тези неща могат да ни насочат, че имате проблем със съня. Можем да го установим като отидем при лекар, който се занимава с медицина на съня - било то невролог, белодробен специалист или специалист по медицина на съня.

- Какви здравословни проблеми създава недоспиването?
- Нередовният сън може да доведе до най- различни здравословни проблеми. Сънят е част от нашата физиология и ако хронично се лишаваме от тази физиологична нужда на организма, съответно се развиват и различни отклонения. Най-често те са от страна на сърдечно-съдовата система като артериална хипертония, по-висок риск от инфаркт и инсулт. Могат да се развият също и метаболитни нарушения, висок холестерол, висока пикочна киселина, дори висока кръвна захар. Хроничното недоспиване може да доведе и до нарушен глюкозен толеранс или до преддиабет. Освен това различни отклонения може да има от страна на централната нервна система- проблеми с паметта, с концентрацията, висока сънливост, предизвикващи опасни ситуации при шофиране или на работното място.

- Има ли статистика колко българи страдат от недоспиване?
- За България няма актуална статистика за разстройствата на съня и трудно може да се направи. Има световна такава и за Европа е установено, че всички видове разстройства на съня са около 20% в общата популация. Това е приложимо за всяка една страна.

- Как да наваксаме със съня?
- Като спазваме редовен режим, съобразяваме се с това кога лягаме и ставаме. Мислим за това колко време спим, така както мислим за нещата, които трябва да направим, когато сме будни, за да бъдем здрави, като например да спортуваме. Трябва да мислим и как спим. Важен е редовният режим на сън – определен час, в който си лягаме и определен час, в който ставаме. Трябва да имаме достатъчно количество сън, което за всеки е индивидуално, има и възрастови различия, но най- общо трябва да имаме около 7-8 часа сън. Също така трябва да избягваме да вечеряме поне 4 часа преди лягане. Да не консумираме алкохолни, тонизиращи напитки, също цигари пред сън. Физическата активност през деня също подобрява качеството на съня. С такъв тип мерки можем да наваксаме една хронична загуба на сън вследствие на работа или на ежедневието.

- Можем ли да прекалим със съня?
- Трудно може да се прекали със съня. Има хора, които спят по повече, това в повечето случаи не е някакъв проблем, но може да е и симптом на някои видове разстройства на съня. Не е хубаво да се нарушава режима на сън, освен да знаем кога си лягаме, трябва да имаме и определен час за ставане. Ако се оставим сутрин, можем да спим до 10 часа, друг ден до 8, това са все неща, които нарушават биологичния часовник и в тази линия се развиват и всички тези отклонения, за които ви споменах. Редовният режим синхронизира биологичния часовник, а това е важно за целия организъм.

Диана Ценкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай