Депутати искат затвор за палене на гуми

Депутати искат затвор за палене на гуми | StandartNews.com

Благоевград. Да се криминализира паленето на гуми. Това ще поискат да залегне в новия закон за управление на отпадъците депутатите Митко Захов и Огнян Тетимов, които са от Петрич.

В южния град един от най-големите проблеми от години е ежедневното палене на гуми. Само преди няколко седмици петричани се вдигнаха на бунт. Защото обгазяването на града и тровенето на хората и природата продължава. А общината и полицията не могат да се справят с проблема. „Вече не се търпи подобно издевателство Шепа хора да тормозят и обгазяват целия град. Няма ли кой да ги спре най-сетне?! Не е ли ясно, че се уврежда здравето ни, замърсява се природата. Дано наистина се направят законови промени, за да носят наказателна отговорност подпалвачите”, споделят жители на Петрич.

Те внесоха и протестна подписка с над 2500 подписа в общината и в общинския свет. В нея настояват за бързата намеса на всички институции, които са пряко свързани с контрола на тази застрашаваща здравето на хората дейност. Роми всеки ден горят стотици гуми, кабели и акумулаторни батерии. „Искаме държавата също да помогне на местната власт в борбата срещу нарушителите, които ни обгазяват ежедневно и съсипват природата. Затова изпращаме копия от подписката до прокуратурата, до областния управител, до министрите на МВР и МОСВ, че и до Министерски съвет”, казаха от Инициативния комитет.

„В приетия на първо четене текст на закона се криминализира транспортирането на гуми с цел паленето им. Ще предложим на второ четене да се криминализира и самото палене на гуми. Стига текстът да не противоречи на друг действащ закон”, категорични са двамата депутати от Петрич. В момента извършителите могат да бъдат санкционирани единствено с акт за неспазване на общинската наредба. „Ако знаят, че ги грози затвор, няма да обгазяват с лека града всички нас”, смятат петричани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай