Бяла смърт за две бежанки (ОБЗОР)

Бяла смърт за две бежанки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Две бежанки измръзнаха до смърт на българска територия. Други 17 човека, от които 11 деца, бяха приети в бургаската болница с хипотермия. Междувременно хиляди са заплашени от измръзване на турско-сирийската граница. Огромен брой сирийци се струпаха през последните дни на браздата, но Анкара не им разрешава да влязат на турска територия. Днес в Турция се очаква да пристигне германският канцлер Ангела Меркел.

Край Малко Търново: Бяла смърт за две бежанки

Други 75, от които 11 деца, са приети в бургаската болница

Две бежанки загинаха след измръзване в гората край Малко Търново. Жертвите са 15-годишно момиче и млада жена на видима възраст около 30 години. Предполага се, че двете жени са от Ирак. Те са били част от група от общо 19 души, сред които 12 деца. Бежанците не били подготвени за дебелата снежна покривка, която достигна над 50 см в Странджа. Те буквално са умирали от студ, преди да ги открият граничните власти. Към 17,40 часа в събота граничен наряд от управлението в Малко Търново е забелязал групата имигранти в района на местността Бърдце в Странджа близо до река Делийска. Първоначално граничарите открили трима незаконни мигранти, които заявили, че са част от голяма група, която е в гората. След издирване край граничния водоем в местността Скалата били намерени и останалите 16 човека. Всичките били мокри и премръзнали след преминаването на реката.

Едно момиче вече било починало. Тъй като местността е силно пресечена и е имало около 50 см мокър сняг, до мястото не са могли да достигнат служебните автомобили. Затова се наложило граничните полицаи да спасяват бедстващите имигранти на ръце. Децата и две жени били откарани в граничното полицейско управление, където им били дадени дрехи да се преоблекат, а след това са транспортирани към бургаската болница. Останалите петима възрастни са пренесени от граничните полицаи с платнища първо до палатка на граничния наряд, за да им бъде оказана първа помощ, а след това до автомобилите. Там е установена смъртта на още една жена. Другите също били откарани в болницата. В най-тежко състояние са били мъж и жена, които са изпаднали в кома. Първата група пристигнала в Спешния център около 21,30 часа. Само няколко часа са делили бежанците от сигурна бяла смърт.

Те вече са по-добре, а двамата пациенти в кома са дошли в съзнание и са контактни. "В късните часове на събота вечер в Спешното отделение на Бургаската болница са приети общо 15 души с различни степени на измръзване - предимно на краката. 11 от тях са деца, а останалите 4 са възрастни. При приемането им веднага е сформиран екип от реаниматори, хирурзи и детски лекари, които преглеждат пациентите. Четири от децата са хоспитализирани в Отделението по обща хирургия, шест са настанени в Детско терапевтично отделение и едно в Отделението по гастроентерология. Всички са в стабилно състояние, като едно от тях е с по-тежка степен на измръзванe, но вече е добре и също няма увреждания по краката. В 2,00 ч през нощта в МБАЛ-Бургас са транспортирани други двама - мъж и жена, които са намерени по-късно. Заради хипотермията те са били в критично състояние и са приети в реанимация в кома. Под интензивните грижи на лекарите, пациентите вече са стабилизирани и са контактни. Двамата ще останат в болницата още няколко дни, докато се възстановят напълно, а децата най-вероятно ще бъдат изписани в понеделник", съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Георги Матев.

Предстои да бъде установена самоличността на мигрантите. Ще им се предостави статут, ако отговарят на изискванията, обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова. Провеждат се процедури по установяване на самоличността на бежанците. Някои от тях твърдят, че са от Ирак, други, че са от Афганистан, но комуникацията с тях е затруднена заради езиковата бариера и здравословното им състояние. Според директора на "Гранична полиция" Антонио Ангелов групата е престояла доста време в района на границата, тъй като пораженията от измръзването са били сериозни. "Честа практика е, след като си получат парите, каналджиите да изоставят хората, защото вече нямат интерес, а самата група е дезориентирана къде се намира", обясни той и призова мигрантите да не се доверяват на хора, обещаващи им срещу пари да ги отведат на сигурно място.

Хванали ги край бивш рудник

19-те мигранти, сред които са били и двете загинали жени, са били задържани край бившия рудник "Бърдце", научи "Стандарт". Той се намира на около 3 км източно от Малко Търново. Мигрантите пресекли пълноводната река Делийска, която е на територията на Турция, след това преминали границата и успели да вървят в 50-сантиметровия сняг в силно пресечен район близо 5 км на север, навътре в българската територия. Най-вероятно групата е искала да намери място за убежище, където да се стопли. Граничните полицаи ги открили близо до рудника, който е затворен от 25 години и е за добив на фелдшпат, минерал, използван в стъкларската промишленост.

Арестуваха българин, возел нелегални

Българин е арестуван в събота в Гърция заради превозване на бежанци. Полицейски служители на Министерството на граничната охрана в Александруполис са го заловили на магистралата, минаваща край града. По данни на вестник

"Български новини", който излиза в Гърция, става въпрос за 39-годишен наш сънародник. Той е превозвал 24 нелегални мигранти. От тях 20 били сирийци, а останалите са били граждани на Ирак.
Автомобилът на мъжа, както и пет мобилни телефона, са конфискувани от силите на реда. Според съдебни източници през последните две години са зачестили случаите, в които българи са били заловени да превозват в Гърция нелегални имигранти. Според гръцките закони, за трафик на незаконно пребиваващи чужденци се смята дори и ако подобни хора бъдат взети на автостоп. В това отношение подобен случай имаше това лято с трима българи, които в колите си бяха взели 16 стопаджии, оказали се мигранти. Трафикът на нелегални имигранти е сериозно престъпление в Гърция. Наказанието за всеки един човек, на когото ви хванат да помагате, е от 10 до 25 години затвор, в зависимост от спецификата на всеки отделен случай.

Иракчанин гей получи статут у нас

Гей иракчанин получи статут на бежанец у нас. Това съобщава бТВ и разказва историята на Адам, който избягал от "Ислямска държава" и дошъл в България. 25-годишният Адам пристига в страната ни, бягайки от терористите от "Ислямска държава". На 15 години той осъзнава, че е хомосексуален. В училище често му се подигравали на маниерите. Това обаче не му пречи да завърши с добър успех. И да получи успешна професия - стоматолог.

Животът му обаче се преобръща с идването на джихадистите. Роден е във вярващо семейство. Сега обаче е атеист. Чувствал се щастлив до момента, в който ИДИЛ или "Ислямска държава" не завладели всичко - улиците, градовете, страховете и душите на хората. Днес той признава, че все още се страхува и не смее да покаже лицето си. "Внезапно ИДИЛ се появи. Те превзеха държавата. Трябваше да изпълняваме техните отвратителни, стриктни правила. Не можехме да живеем нормален живот - те нападаха хора. А аз не исках да живея така. Първо загубих работата си. Загубих свободата си да излизам - те нападнаха моя роден град и университет. Техните болни умове мислят, че докторите са против Господ, а само Господ може да те излекува от нещо и всяка болест е Божия воля. После вече нападаха хората за щяло и не щяло. Тогава реших да потърся живот другаде.", разказва Адам. Той също бил нападнат от ИДИЛ. Отивал на среща, когато го отвлекли. А срещата била постановка. Докато го удрял, нападателят крещял, че гей мъжете са срам за исляма. Адам успял да избяга и, бягайки, стига до България. Той е първият бежанец у нас, който получава статут поради различната си сексуална ориентация.

ЕС: Турция да приеме имигрантите

Хиляди заплашени от измръзване и смърт на границата със Сирия

ЕС призова Турция да приеме стотиците хиляди сирийски бежанци, бягащи от войната, които са блокирани на границата, предаде Би Би Си. Върховният представител на съюза за външната политика Федерика Могерини заяви, че е морален и законов дълг да се осигури защита на бежанците. Анкара от своя страна увери, че те получават храна и подслон вътре в самата Сирия и няма нужда да им се позволява да преминават границата. Около 35 000 сирийци избягаха след началото на офанзивата на сирийските правителствени сили срещу бунтовническите позиции в Алепо. Могерини подчерта, че ЕС осигурява средства на Турция, за да е сигурно, че тя разполага с инструментите и ресурсите да защитава и приема хора, търсещи убежище. През ноември Брюксел постигна договорка с Турция, на която бяха обещани 3 млрд. евро, за да се грижи за сирийските бежанци на турска територия.

Призивът на Могерини бе подкрепен и от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и холандския външен министър Берт Кундерс, чиято страна в момента е председател на ЕС. Въпреки това управителят на пограничния район Килис Сюлейман Тапсиз увери, че няма нужда бежанците да бъдат допускани в Турция. "Вратата ни не е затворена, но в момента няма необходимост да приемаме тези хора в страната", каза Тапсиз. Междувременно ООН предупреди, че хилядите сирийски бежанци са заплашени от измръзване и дори смърт. ООН призовава за улесняване на преминаването на бежанците и по-добро планиране на временното им настаняване.

Меркел пристига в Анкара

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети днес Анкара, където ще се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу в опит за намиране на изход на мигрантската криза. Меркел смята, че Европа ще трябва да взема групи бежанци директно от Турция като част от споразумението за овладяване на бежанската вълна. Снощи се очакваше на работна вечеря в Страсбург да се съберат Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, съобщи Ройтерс.

Основните теми за разговор на тримата трябваше да бъдат мигрантската криза и исканията на Великобритания за реформиране на членството ? в ЕС.

Австрия плаши да затегне границите

Австрия ще затегне контрола по границите си, ако Турция не приеме обратно бежанците. Това заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за в. "Естерайх". Той обясни, че през миналата година страната е помогнала на много мигранти, но сега не може да приеме още 100 000 бежанци. "Ако Турция изрази желание сама да защитава границите си и се стигне до ситуация да идват 10 000 вместо 20 000 бежанци, това няма да бъде никакво решение на проблема. Тогава ще се наложи да пристъпим към изпълнението на План Б. Това нещо не го искаме, но ще бъдем длъжни да подсигурим нашите граници", каза още Файман. Заради сложната ситуация се налага въвеждането на нова техническа система за управление на граничните пунктове - не само в Шпилфелд на границата със Словения, както и на други места, през които преминават бежанците.
Файман изтъкна, че очаква решение от Анкара след срещата на Съвета на ЕС на 18 февруари. "Защитата на вътрешните граници е само едно извънредно решение, но ние трябва да сме готови за това", смята канцлерът на Австрия.

ЕС праща полицаи на гръцката граница

Европейският съюз е разработил план за изпращане на гранични полицаи и войници по границата на Македония с Гърция в опит да се намали притокът на бежанци към Северна Европа, съобщава "Файненшъл таймс".
Представители от различни страни са споменали за възможността държави членки на ЕС да изпратят войници на македонска територия, за да контролират или даже "херметически да затворят" границата с Гърция, твърди изданието, като се позовава на дипломати. Планът вече се е обсъждал в Брюксел и Берлин, но е срещнал реакция от Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай